Előrelépések a Henter-kúria ügyében: A beruházások a falut szolgálják

460

Csíkszentimre község korszerűsítéséhez járultak hozzá a 2019-es beruházások, amelyek egy részét az idén folytatják. A polgármester rámutatott: újabb lépéseket tettek a Henter-kúria felújításának ügyében, az épület a tervek szerint múzeumként és közösségi házként működik majd, ha elkészül.

Csíkszentimre polgármestere, Kencse Előd szerint sikeres évet zárt a község beruházások tekintetében. A főbb célkitűzések többsége megvalósult vagy folyamatban van.

Korszerűsítenek, újítanak
Mint megtudtuk, az elmúlt év legfontosabb megvalósításai közé tartozik Csíkszentimre község csatornahálózatának bővítése, amely uniós pályázatokból valósult meg. Az elöljáró elmondta: a Helyi Fejlesztési Országos Program (PNDL) finanszírozásából az Arany János Általános Iskola alsó tagozatainak osztályaiba új bútorzatot, asztalokat, szekrényeket vásároltak, illetve a Napsugár napközi konyhája is megújult. Az iskolához tartozó sportpályát is sikerült újraaszfaltozni. Az előző években elkezdett közvilágítási munkálatokat befejezték, LED égőkkel ellátott lámpákat szereltek a község minden póznájára, beleértve a mellékutcákat is. Továbbá az orvosi rendelőt leszigetelték és kívül újrafestették, a kultúrház padlózatát is kicserélték és új színt kaptak az épület belső falai, mindezek megvalósulását a megyei tanács is támogatta. Hamarosan üzembe helyezik az új tejbegyűjtő központot is, melyet pályázati forrásokból, illetve a polgármesteri hivatal és a szarvasmarhatartók egyesületének támogatásával sikerült megvalósítani.

Folyamatban lévő projektek
Amint a község vezetője beszámolt róla, a Helyi Fejlesztési Országos Program támogatásával tavaly ősszel elkezdték az eddig elmaradt mellékutcák aszfaltozását. Elsőként egy 3 kilométeres utca felújítása volt a cél, aminek alapozási munkálatait sikerült elvégezni, de a DC133 községi út aszfaltozását is folytatták, reményeik szerint idén tavasszal sikerül befejezni az elkezdett munkálatokat. Szintén a PNDL finanszírozza a szennyvízkezelő állomás felújítását, korszerűsítését, melyre aláírták a finanszírozási szerződést, a jóváhagyásra várnak, majd kezdődhetnek a munkálatok. Hangsúlyt fektetnek a községközpont felújítására is, a polgármesteri hivatal és kultúrház előtt parkolót, zöldövezetet és sétányt alakítanának ki, illetve a buszmegállót is korszerűsítenék, mindezt európai uniós támogatásból, melyre szintén aláírták a finanszírozási szerződést.

Rendeződhet a kúria sorsa
Tavaly decemberben a Henter-kúria ügyében is előrelépés született, végre sikerült kivitelezőt találni és aláírták a közbeszerzési szerződést. Az elöljáró úgy gondolja, hogy a közbeszerzés jóváhagyása után végre elkezdhetik a műemlék felújítását. Mint mondta: négyszer hirdették meg a közbeszerzési munkálatokat az utóbbi két évben, mire sikerült kivitelezőt találni, ehhez viszont a befektetés összegét is meg kellett emelniük, hiszen változtak az árak az építőiparban. A jelenlegi helyzet szerint az uniós támogatás mellett jelentős önrészt kell biztosítaniuk a terv megvalósulásához. Még kérdéses, hogy honnan teremtik elő ezt az összeget, de remélik, hogy a megyei tanács támogatja majd az egyedülálló műemlék felújítását, melyhez a helyiek lelkileg is kötődnek, hiszen valamikor iskolaként és kultúrházként is működött.
A polgármesteri hivatal további célkitűzései között szerepel a gázhálózat kiépítése. A községhez tartozó Csíkszentimrei Büdösfürdő félig elkészült kezelőbázisát a tervek szerint átadják a megyei kórháznak, hogy az az építkezést befejezze és saját alegységeként működtesse gyógyászati céllal.

Barabás Emőke

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek