Előrelépés az emberi élet védelmének ügyében

Egy éve voltak a székelyföldi gazdák és közösségi vezetők Bukarestben

83

Jóváhagyta a környezetvédelmi minisztérium a medvepopuláció menedzsmentjére vonatkozó akciótervet, s ha tartják a benne vállaltakat, egy éven belül ki kell dolgoznia a minisztériumnak a személyi áldozatok kártérítési rendszerét – jelentette be Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, emlékeztetve arra, hogy éppen egy éve voltak a székelyföldi gazdák és közösségi vezetők Bukarestben, felhívni a figyelmet az égető gondra.

A környezetvédelmi tárca elfogadta a medvepopuláció menedzsmentjére vonatkozó akciótervet, s a dokumentum szerint a minisztérium egy éven belül ki kell dolgozza a személyi áldozatok kártérítési rendszerét.
Előrelépésként könyvelte el a megyeelnök a tárca döntését, úgy értékeli, hogy a tavalyi és idei erőfeszítések meghozták, meghozzák a várt eredmény.
– A menedzsment terv eredeti verziójában szereplő hároméves határidőnek hat hónapra való csökkentését Hargita Megye Tanácsa kérte, a végső dokumentumban egy év szerepel – jegyezte meg az elöljáró.
A megyeelnök a témában zajló vitákon, sajtónyilatkozatokban számtalanszor felhívta a központi hatóságok figyelmét arra, hogy a medvetámadások áldozatait is megilleti a kárpótlás, akárcsak az államot – egy medve önvédelemből való elpusztítása esetén az állam akár 40 000 euró kártérítést is kiszabhat –, ez ügyben törvénymódosító javaslatait 2018 márciusában elküldte a szenátus környezetvédelmi bizottsága elnökének.
– Sikerült megértetni a minisztériummal, hogy ez sürgős, hisz idén már öt sérültje van Hargita megyében a medvetámadásoknak, a legutóbbi a hétvégén történt, egy személyt, akit megharapott a medve, a maroshévízi kórházban ápolnak, szerencsére állapota nem súlyos – tájékoztatott a megyeelnök.
A jóváhagyott menedzsmentterv számos olyan intézkedést tartalmaz, amelyek szükségességét Hargita Megye Tanácsa és a vele partnerségben dolgozó vadgazdálkodással és környezetvédelemmel foglalkozó civilszervezetek javasoltak. Ilyen a támogatási rendszer és a Natura 2000-es kompenzációs rendszer, az emberi életet, biztonságot, egészséget veszélyeztető egyedek egyéni elbírálás alapján történő befogása vagy kiemelése, a sürgősségi beavatkozások helyi szintű ellátásához szükséges törvényi háttér kidolgozása, a kárpótlási és támogatási rendszer átláthatóságának és operativitásának biztosítása, valamint a megelőző tevékenységek támogatása – tájékoztat Hargita Megye Tanácsának Sajtószolgálata.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.