2021, január 28, csütörtök.
custom_html_banner1

Előléptetést kért a megyei kórház

 

 

Működik tegnap óta a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház vadonatúj mágneses rezonancia-készüléke (MRI), ezzel elhárult az utolsó akadály is az elől, hogy magasabb besorolást kapjon az egészségügyi intézmény. Konrád Judit kórházmenedzser bejelentette: benyújtotta a kórház a II-es kategóriába sorolásához szükséges igénylést. Borboly Csaba megyeitanács-elnök hozzáfűzte: nem pusztán rangban léphet előre a kórház, az előkelőbb besorolás több anyagi forrást is jelent az intézmény számára.

Küszöbön áll a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház szintlépése. Az egészségügyi intézmény vezetői tegnap a kórház udvarán megtartott sajtótájékoztatón jelentették be, hogy üzembe helyezik az új MRI készüléküket, ezzel pedig a kórház felszereltsége elérte azt a színvonalat, amely lehetővé teszi, hogy előlépjen II-es kategóriájú kórháznak. 

– A mágneses rezonancia-készülék ára 3 millió 147 ezer lej, beszerzését az Egészségügyi Minisztérium végezte el, világbanki finanszírozásból. Az elhelyezését, a helyiség kialakítását az intézményünket működtető Hargita Megyei Tanácsa, az Egészségügyi Minisztérium és saját források felhasználásával végeztük el, 357 ezer lejből. Köszönöm mindenkinek, aki hozzájárult ahhoz, hogy ez a készülék ma itt működhessen, hiszen jelentősen bővíti diagnosztikai kapacitásunkat, és új távlatokat nyit meg intézményünk számára – jelentette dr. Konrád Judit.

Előléptetést kér a kórház

Hozzáfűzte: kedden benyújtotta az igénylést a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatósághoz, amelyben azt kéri, hogy a kórházat sorolják a magasabb szintű, II-es kategóriába. A végefelé már csak a saját orvosi laboratórium és a saját MRI-készülék hiányzott a kórház előléptetéséhez, de most, hogy mindkettővel rendelkezik, már valamennyi kritériumának megfelel a II-es kategóriába soroláshoz. 

Borboly Csaba, az intézményt működtető Hargita Megye Tanácsának elnöke elégedettségének adott hangot amiatt, hogy a csíkszeredai kórház szintet léphet, és felzárkózhat a magas szintű szolgáltatást nyújtó II-es kategóriájú kórházak sorába. Mint részletezte: a régióban csak a marosvásárhelyi és a brassói kórházak rendelkeznek ezzel a minősítéssel.

– A mágneses rezonancia-készülék átadásával újabb kritériumot teljesítünk ahhoz, hogy a megyei kórházunk szintet ugorjon. Ezzel együtt megyénk három térségi kórháza között a kiegyensúlyozott helyzet tovább erősödhet. Kórházaink nem konkurenciái egymásnak. Látható, hogy ambiciózus céljaink teljesíthetők, ezzel pedig Hargita megye egészségügyi rendszerét erősítjük. Ezzel együtt nő a felelősség is, több megye lakosságának ellátásáért lesz így felelős a kórház – nyilatkozta az elöljáró.

Továbbá megköszönte az RMDSZ vezetőségének és az egészségügyi igazgatóságnak az általuk kifejtett lobbitevénységet, mert többszöri próbálkozás után kapta meg a kórház az egészségügyi tárcától az MRI készüléket. Hangsúlyozta: a II-es kategóriába sorolás nem pusztán presztízskérdés, egyben többletfinanszírozást is jelent a kórház számára. Egyes beavatkozásokat akár 30-50 százalékkal több pénzzel támogathatja az egészségbiztosító pénztár. 

Nagy teljesítményű gép

Dr. Sánta Izabella radiológus szakorvos is megköszönte valamennyi érintettnek a nagy teljesítményű MRI készüléket.

– Ez a készülék a radiológia csúcspontját jelenti, sokkal nagyobb felbontásban látjuk a lágyszövetet, mint a hagyományos radiológiai gépekkel. Ez a gép nem károsítja az emberi szervezetet, nincs kimutatott káros hatása – mutatott rá a beruházás célszerűségére a szakorvos.

Dr. Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság vezetője szerint ugyanakkor az új beruházás hozadékát elsősorban a páciensek élvezik, nem kell száz kilométereket utazni, és ingyenesen hozzáférhetnek a vizsgálathoz. 

Dr. Lányi Szabolcs professzor, a kórház vezetőtanácsának tagja a különböző intézmények sikeres együttműködésére hívta fel a figyelmet. Dr. Adrian Cristian Dobrică, a kórház megbízott kutatási igazgatója szerint pedig arról beszélt, hogy a kórház lassan közeledik a sok évvel ezelőtt kitűzött célok eléréséhez.

– Az MRI készülék nagyon hasznos a kórház számára. A cél az orvosi szolgáltatások minőségének a növelése, elsősorban a páciensek a kedvezményezettek, de nem csak, hiszen a készüléket a tudományos tevékenység terén is lehet használni – fejtette ki az orvos. 

A minisztériumé a végső szó

Újságírói kérdésre válaszolva dr. Tar Gyöngyi elmondta: azt követően, hogy a kórház hivatalosan is kérte a felminősítést, a közegészségügyi igazgatóság ellenőrzi, hogy valóban teljesíti-e az intézmény valamennyi előírást ehhez. Ezután az ellenőrzés eredményeit eljuttatják az egészségügyi tárcához, a végső döntést a minisztérium hozza meg.


Kapcsolódó cikkek:

14,356RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb