Előleg befizetésével indulhat a munka

Lakossági fórum a tömbházfelújításról

137

Lakossági fórumon tájékoztatták az érintetteket a tömb­ház­felújítás általános tudnivalóiról Gyergyószent­mik­ló­son. A csütörtök késő délután tartott megbeszélés iránt nagy volt az érdeklődés, megtelt a művelődési ház nagyterme.

Tájékoztatták az érintetteket. Hőszigetelés-közelben Fotó: Lázár Hajnal

Sokakat érint a tömbház­re­ha­bilitációs program Gyer­gyó­szentmiklóson, tíz tömbházban több mint négyszáz család lakik, így az erről szóló lakossági fórumon is közel kétszázan vettek részt.
Nagy Zoltán polgármester megköszönte a jelenlévőknek, hogy hisznek a felújítás megvalósulásában, annak ellenére is, hogy a pályázat előkészítése évekkel ezelőtt elkezdődött, és egyesek már azt pletykálták, hogy nem is lesz semmi belőle.
A városvezető hangsúlyozta, a támogatási szerződést aláírták, így uniós és kormánytámogatást kap a város a tömbházak szigetelésére. Az önkormányzat hitelből biztosítja saját részét, a lakóknak pedig a munkálatok értékének 25 százalékát kell fizetniük.
Az általános tudnivalókat ismertették a fórumon, többek között azt, hogy milyen munkálatokat foglal magában a rehabilitáció, milyen feltételeket kell vállalniuk a lakosoknak. Mint elhangzott, fontos kitétel, hogy egységes képet kell mutatniuk a felújított tömbházaknak, így lesz olyan lépcsőház, ahol több családnak vállalnia kell például az erkély beépíttetésének költségeit, vagy a már beépített erkély lebontását, attól függően, hogy a többség miképpen dönt. Ahol viszont a régi nyílászárókat már termopánra cserélték, és azok megfelelően szigetelnek, ott nem kell ismét újakat vásárolni.
Nagy Zoltán a várható négyzetméterenkénti árakat is közölte, hogy ki-ki számítást végezhessen arra vonatkozóan, hogy saját lakása esetében mennyit kell majd fizetnie. A városvezető hangsúlyozta, nem kell egyetlen összegben fizetni a felújítás árát, most két hónapon belül azonban 10 százalékos előleget kell fizetniük az érintetteknek. Amíg ez nem történik meg, nem kezdhetik el a munkát.
– Látnunk kell, hogy mindenki komolyan gondolja a fejlesztést, hiszen sok pénzről van szó, amit a város nem tud kitenni a lakástulajdonosok helyett – fogalmazott a polgármester.
Nagy elmondta azt is, tanácsokat kértek és a jövőben is kérnek a csíkszeredai önkormányzattól, hiszen a megyeszékhelynek van már tapasztalata tömbházfelújítás terén. A polgármester megjegyez­te: szeretnék, ha helyi vagy környékbeli cégek végeznék el a tömbházak hőszigetelését, hiszen úgy véli, ez valamelyest garanciát jelenthet a minőségi munkára.
A fórum résztvevői feltehették kérdéseiket, akadt viszont olyan is, aki kéréssel fordult a városvezetőhöz. A Bucsin negyed 18-as tömbházának képviselője azt kérte, a lakószövetség képviselői lehessenek majd jelen a kivitelező kiválasztásánál és az elvégzett munka átvételénél, hogy meggyőződhessenek róla, maradandó lesz az elvégzett munka.
Nagy Zoltán polgármester közölte továbbá, hogy minden tömbház lakóival külön-külön fórumokat tartanak majd, ahol minden részletet megbeszélnek, ezek időpontját majd idejében közlik az érintettekkel.

Lázár Hajnal

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek