Előkészítik az új óriásprojekt terveit

121

Kezdetét vette tegnap a Hargita megyei ivóvíz- és szennyvízhálózat bővítésének szakmai előkészítése. A Hargita Víz Közösségi Fejlesztési Társulás és a Harvíz Rt. szolgáltató „kiadta a parancsot” a megvalósíthatósági tanulmány, valamint a pályázati dokumentáció elkészítésére. A feladattal megbízott három cégből – Greenviro Kft., Fichtner Environment Kft. és Fichtner Water and Tran­sportation Kft. – álló konzorciumnak 10 hónap áll a rendelkezésére a megvalósíthatósági tanulmány elkészítéséhez, valamint másfél év a pályázati dokumentációhoz.

A papírozások sora rajzolt dokumentumokkal folytatódhat. Következik a tervek tervezése Fotó: László F. Csaba

A szerződést hivatalosan a konzorcium és a Harvíz Rt. kötötte meg, a beruházás értéke áfa nélkül 5,9 millió lej. Ennek 85 százalékát az Európai Unió finanszírozza, 14 százalékát az állami költségvetés állja, a projektben érintett helyi önkormányzatok része egy százalék. A konzorciumra hárul majd a későbbiekben a munkálatok műszaki ellenőrzése is, ezért a szerződés teljes időtartama 60 hónap, azaz öt év.
A cégtársulás feladata egyébként nem merül ki a megvalósíthatósági tanulmány elkészítésében, hanem gyakorlatilag elő kell készítsék teljes mértékben a kivitelezés finanszírozását is, beleértve annak feltételrendszerét és menetrendjét.
A csíkszeredai városháza tanácstermében folytatott tegnapi nyilvános megbeszélés egyébként meglehetősen rövid volt. Ráduly Róbert Kálmán, a Hargita Víz Közösségi Fejlesztési Társulás elnöke és Bogáti Csaba, a Harvíz Rt. vezérigazgatója egyetértettek abban, hogy a megye szennyvíz- és ivóvízhálózatának a bővítésekor elsősorban annak gazdaságossága és a fenntarthatósága a legfontosabb szempont. Ábrahám Zoltán, a beruházás előkészítésével megbízott konzorcium vezetője pedig arról értekezett, hogy a cégtársulásuk jelenleg országszerte hat hasonló projekten dolgozik, és azt tapasztalták, hogy a Harvíz Rt. felkészültebb a többi szolgáltatóhoz képest. Mindhárman egyetértettek abban, hogy közös céljuk a megvalósíthatósági tanulmány mihamarabbi elkészítése.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek