Elődeink által felhalmozott tudás és kultúra

Csíkszereda várostörténeti kiállítása

464

Röviden már hírt adtunk arról, hogy hosszú évek tervezgetése, kutatómunkája, adatgyűjtése eredményeként nyílt meg múlt csütörtökön az idei Csíkszeredai Városnapok egyik fénypontjaként a Csíki Székely Múzeumban az Útkereszteződésben című várostörténeti állandó kiállítás. Most a tárlatnyitó beszédeiből közlünk hasznos és érdekes gondolatokat.

Gyarmati Zsolt igazgató. Az eddigi legszínvonalasabb tárlat Fotó: Szőke Zsuzsa

Még nem fejezték be teljesen a Mikó-vár felújítását, amikor 2012-ben megszületett az ötlet, hogy várostörténeti kiállítást kellene berendezni a vár homlokzati oldalának első emeleti hét termében. Akkor még nem álltak a múzeum rendelkezésére sem tárgyi emlékek, sem megfelelő kutatói háttérmunka – emlékezett vissza a kezdetekre Gyarmati Zsolt.

Kisebb léptékű Székelyföld-történet
Közel száz adományozóval és adatközlővel léptek kapcsolatba a múzeum munkatársai, akiknek a segítségével sikerült összeállítaniuk a tárlat anyagát. A több mint 400 négyzetméter alapterületű kiállítótérben több száz eredeti tárgy, filmek, fotók, makettek mesélnek a múltról.
– Nem túlzás azt állítani, hogy várostörténeti kiállításunk egy kisebb léptékű Székelyföld-történet is. Ugyanis a nagy, sorsfordító események vagy akár a hétköznapi történeteink is hasonlóak: a székelyek megtelepedése, a templomépítés, az egyházi oktatás, a heti vásár, a kisipar mindenütt jelen volt. Közösen éltük át a két világháborút, a kis magyar világot, majd a szocializmus egyre elviselhetetlenebb nyomását – mutatott rá megnyitóbeszédében az igazgató.


A múzeum életében ez a legfontosabb kiállításmegnyitó – mondta Ráduly Róbert Kálmán polgármester –, hiszen ilyen népes érdeklődő sereg még egyetlen kiállítás megnyitóján sem volt jelen. Az elöljáró szerint a helytörténet felvillantja azoknak a személyét, akiknek köszönhetően egy adott település fejlődhetett. Csíkszereda történetében ilyen volt többek között Gecző János országgyűlési képviselő és Molnár József kórházépítő orvos.
A kiállítás rendezője, a Hargita Népe munkatársa, Daczó Katalin, az anyaggyűjtés folyamataiba avatta be a hallgatóságot. Mint mondta, nehéz volt az indulás, mivel a helytörténeti kutatások rendkívül hiányosak voltak, ráadásul a hiteles tárgyi emlékekkel is hadilábon álltak. Ahhoz, hogy ezeket a csorbákat kiküszöböljék, igyekeztek kapcsolatba lépni a régi csíkszeredai családok leszármazottaival.
– Egy ilyen kiállítás anyagának az összegyűjtésekor mindenkinek jelentős szerep jut, ugyanolyan fontosak a mesteremberek, mint az értelmiségiek, a papság, de a Ceauşescu-korszak is. Ahány ember, annyi megközelítés – mutatott rá a kiállítás rendezője. Érdekességként elmondta, hogy a gyűjtőmunka során mintegy 12 ezer tárgyat vettek nyilvántartásba.
Máthé Klára belsőépítész, a kiállítás látványtervezője szintén érdekes adatokat osztott meg a hallgatósággal: a kiállítótérbe mintegy 700 négyzetméter gipszkartont építettek be, amelyeknek körülbelül a felére nyomtatott szöveg is került, 83 beépített vitrin, házmakett, terepmakett és installáció kapott helyet. A Csíki-medence földrajzától, valamint a 11. századtól kezdődően a 20. századig, 1989-cel bezárólag ismerkedhetünk meg a város történetével. A cél az volt, hogy a kiállítás minél interaktívabb és funkcionális legyen. A belsőépítész rámutatott: ilyen jellegű, hasonló kiállítás nincs elérhető közelségben.

Erdélyben egyedi kiállítás
A köszöntések sorát Rosta Szabolcs, a Kecskeméti Katona József Múzeum igazgatója zárta, aki szerint a nap mottója a büszkeség, hiszen a csíkiak büszkék lehetnek közösségükre, amely több mint 460 éve meg tudott maradni, most meg egy 21. századi léptékű kiállítással tisztelegnek ennek a múltnak.
Gyarmati Zsolt a megnyitó végén rámutatott: ez az Erdélyben egyedi tárlat több mint kiállítás, mivel ez az elődeink által felhalmozott tudás és kultúra megjelenítése. Olyan város története, amely vásáros utak kereszteződésében jött létre, többször elpusztult, de mindannyiszor újjászületett. A tárlat ennek az élni akaró városnak történetét mutatja be.

Márk Boglárka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.