2021, január 22, péntek.
custom_html_banner1

Előcsalogatták a vállalkozói kedvet

Máris akadnak olyan csíkiak, akik a hétvégén zárult csíkmadarasi Kertészeti szakmai napok és konferencia rendezvénysorozatának megértették az üzenetét és gyümölcsös telepítése mellett döntöttek. Egyetlen hektár akár elég is lehet a családfenntartáshoz, és bebizonyosodott: van, ahonnan a helyiek szakmai tudást, tanácsot meríthetnek.

Sokan hallgatták az előadásokat. Találkozó a szakma legjobbjaival Fotó: Facebook / Garden Proiect

Csíkmadarason a Garden Pro­iect Kft. immár másodszor szervezett kertészeti szakmai napokat, ezúttal ráadásul a virtuális térben is részt vehettek az érdeklődők a konferencián. Közel ezren személyesen keresték fel a múlt csütörtökön kezdődött és szombaton zárult rendezvény helyszínét, Facebookon pedig további mintegy 1500 felhasználó követte az előadásokat.

Hiánypótló rendezvény
A csütörtöki megnyitón János Ferdinánd, a Garden Proiect Kft. tulajdonosa kifejtette: céljuk bebizonyítani, hogy kellő felkészültséggel itthon, még a Csíki-medencében is érdemes befektetni egy-egy gyümölcsösbe, mert néhány éven belül megtérül a ráfordított összeg, és már akár egyetlen hektáron is megélhetést biztosít a családok számára. Különös tekintettel a nyugati országokban tőkét kovácsoló fiataloknak akarják megmutatni, hogy mindehhez itthon is megvan a kellő szakértelem, a telepítéstől a nemesítésen át egészen a pályázásig.
Bíró László polgármester büszkén nyugtázta, hogy a konferencia formája mögött valódi szakmai tartalom is van, Borboly Csaba megyeelnök pedig kifejtette: idéntől a több ezer gyermeket foglalkoztató Kiskertész programot a zöldségtermesztésről kiterjesztik gyümölcstermesztésre is, elősegítve, hogy „minél közelebb kerüljünk a földhöz”. Tánczos Barna szenátor is méltatta a szakmai napokat, hangsúlyozta a szakemberek tudása igénybevételé-
nek fontosságát, valamint a kishitűség legyőzését az ilyen színvonalú programok láttán. Lázár Zoltán, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának külgazdasági attaséja a magyar kormány Székelyföldre is kiterjesztett gazdaságélénkítő programjára hívta fel a figyelmet.

Változatos felhozatal
Mint arról pénteki lapszámunkban röviden beszámoltunk, a csütörtöki nyitónap célközönsége a tavalyihoz hasonlóan ezúttal is főként az önkormányzatok képviselői és a beruházók voltak, pénteken már hangsúlyosabban foglalkoznak kertészeti szakmai témákkal, szombaton pedig a komposztálás állt a középpontban. Így aztán játszótérépítéstől gyümölcstelepítésig számos téma terítékre került, és az előadások között megtalálhattuk az alapos tudományos ismereteket igénylő értekezéseket, és az egyszerűen emészthető, a közember számára is könnyedén érthető tanácsokat közvetítő bemutatókat.

Megvan a gyakorlati haszna
A csütörtöki megnyitóra igyekezve a cég „inkubátorkertjétől” már csak távol találtunk parkolóhelyet. A fokozott érdeklődésről ez is sokat elárult, a kíváncsiskodókon túl viszont máris akadtak olyan csíkiak, akik az előadások során hallottak alapján gyümölcstelepítés mellett döntöttek. János Ferdinánd egyikük kérésére éppen terepszemlére indult, amikor a rendezvény értékelésére kértük.
– Voltak olyan résztvevők, akik tavaly is itt voltak, idén pedig már megbizonyosodtak arról, hogy ha a tervezéstől a kivitelezésig szakértelem kíséri egy-egy gyümölcsös telepítését és működtetését, akkor az a Csíki-medencében is megélhetést biztosíthat a család számára. Ezért ők saját erőforrásból gyümölcsöst hoznak létre, és ez önmagában bizonyítja, hogy célba ért a rendezvényünk – nyilatkozta lapunknak János Ferdinánd.
Mint megjegyezte: ingyenes rendezvény lévén nem volt súlya annak, hogy online is közvetítették az előadásokat, de mivel a szakma erdélyi és magyarországi krémje találkozott a rendezvényen, a kapcsolatépítés szintjén mindenképpen nagyon hasznos volt a személyes jelenlét.

Kovács Hont Imre

Kapcsolódó cikkek:

14,341RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb