Előbb az érettségi, aztán a rali

Tanulás igen, versenyzés nem volt

290

Keveset ugyan, de változott az év eleji célkitűzése Csató Rolandnak. A fiatal csíkszeredai ralis az év elején azt mondta, első helyen a tanulás szerepel az idei tervei között és csak azt követi majd a versenyzés, ám végül a koronavírus-járvány miatt csak az előbbire kellett összpontosítson. Szombaton viszont újra versenygépbe ült, a csíkszeredai Richy Racing Team által szervezett ralis teszten kipróbálhatta autóját, amelyet a télen generáloztak. Jövő hónapban az érettségit követően kezdődik el a szozonja.

Szintet lép idén a Csató–Csikós páros: a „nagyok” között indulnak                                    Fotó: Tămîrjan Robert

Némileg keresztülhúzta Csa­tó Roland számításait a ko­ronavírus-járvány: a csík­szeredai ralis március közepén át kellett tervezze a versenyszezont. Az év elején kitűzött célokon változtatnia kellett, ám a tanulás és a versenyzés továbbra is elsőbbséget élvez életében. Navigátora, Csikós Sándor azt mondja, a tavalyi sikerek után idén a ralibajnokság a páros számára tanulóév lesz.
Kis költségvetéssel tavaly a másodosztályú bajnokságban indult a Csató Roland–Csikós Sándor alkotta páros, és némi meglepetésre első teljes idényüket teljesítve az A1 kategóriában bajnokok lettek. Pedig a technikai gondok nem kerülték el őket, autójuk meghibásodása miatt néhány versenyt fel kellett adniuk, csupán egy alkalommal vétettek nagyot: a Bákó Rali egyik szelektívjének végén kifogyott az üzemanyag a versenygépből.
– Nem tankoltunk eleget – emlékszik vissza Csikós Sándor az esetre, a szombati teszten már nevetve mesélte a történteket a navigátor. Roland kora ellenére nagyon hamar versenyautóba ült, előbb a regionális hegyi bajnokságban ért fel a csúcsra, majd egy Hargita Ralin kezdte el ralis pályafutását, tavaly már a Rali-2 mezőnyében csatázott. Úgy szerezte meg bajnoki címét, hogy nem volt hajtási jogosítványa. – A szelektíveken Roli, az összekötő szakaszokon én vezettem a versenyautót – mondta Csikós Sándor. Decemberben a 18. életévét betöltve aztán sikerrel vette Csató a hajtási jogosítványért kiírt vizsgáját is.
A bajnoki cím után a páros úgy döntött, idén már a „nagyok” között indulnak, mi több, elsődleges terveik között az autócsere is szerepelt.
– Az anyagiak függvényében a Suzuki Ignist egy Suzuki Swift Sport versenygépre cserélnénk, és tervezzük a márkakupában való indulást – ezt mondta a pilóta az év elején, ám végül a koronavírus-járvány áthúzta ezt a tervet.

Tanulás, majd versenyzés
A páros egyébként azt tervezte, a lehető legtöbb bajnoki futamon indul el az idén, annak ellenére, hogy Roland előtt újabb vizsga áll. A fiatal pilóta ugyanis azt mondta, az érettségi fontos, a versenyzés is, de elsőbbséget mégis az előbbi élvez. A járvány viszont némileg megkönnyítette a döntésben a dolgát.
– A sürgősségi állapot alatt sokat tanultam, komolyan készültem és készülök még most is az érettségire. Ez nem jelenti azt, hogy egyébbel nem foglalkoztam, de időm többnyire a tanulással telt el. Éppen ezért örültem a szombati tesztnek, hogy egy kicsit az autózással is foglalkozhatok – nyilatkozta lapunknak Csató Roland. Hozzátette, a koronavírus-járvány okozta leállás úgy hozta, hogy az idén minden rali az érettségi után lesz.
– A tervek szerint az Argeș Ralival indul az idény június 26-án, az érettségi pedig 22-én zárul. Az első versenyre tehát úgy utazom, hogy túl leszek az érettségi vizsgán – mondta Csató.
Miután eldőlt, hogy nem cserélik le a tavalyi versenygépet, a Suzuki Ignis egy generálon esett át.
– Tavaly a legtöbb gondot a féltengelyek okozták, törésük miatt értékes pontokat veszítettünk, emiatt volt kiesésünk is, de sokszor pont azért nem mentünk százszázalékosan, mert attól féltünk, hogy feladja a harcot az alkatrész. Idénre ezt némiképp orvosoltuk, reméljük, hogy a beszerzett féltengelyek jobban bírják majd a gyűrődést – mondta Csikós Sándor. A navigátor hozzátette, a futómű is átesett egy javításon és új beállításokkal próbálkoztak a szombati teszt során, amelyek a tapasztaltak alapján jobbak, mint amiket az elmúlt évben használtak.
– Az biztos, hogy nem így képzeltük el a szezont, ahogyan az alakulni látszik. Az eredeti kiírás szerint már három versenyen lennénk túl, ehelyett pedig most ültünk először a versenygépbe idén, és tesztelünk – nyilatkozta a szombati teszten Csikós Sándor. Hozzátette, nagy elvárásai nincsenek az idei évben.
– Kíváncsi vagyok, hogy a tavalyi autónkkal mire leszünk képesek a „nagyok” között, mire lesz képes Roli. Úgy érzem, tudunk majd meglepetéseket okozni pontosan azért, mert ebben a szezonban sokaknak nem lesznek nagy célkitűzéseik – mondta Csikós.

Kopacz Gyula

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.