Előadássorozat házaspároknak: A házasságban is fontos az udvarlás

13

Szombaton tartották a házaspároknak szóló előadássorozat első részét Csík­szent­már­tonban. A meghívott előadó a Bálint házaspár volt Székelyszentkirályról, akik saját tapasztalataikat osztották meg a résztvevőkkel, hogy ezáltal példát és irányt mutassanak a házasságban élőknek.

Randevú és szexualitás cím­mel tartották a házaspároknak szóló előadássorozat első részét múlt szombaton a csíkszentmártoni plébániához tartozó közösségi teremben. Az előadók Bálint Emőke és István, illetve a csíkszentmártoni plébános voltak, akik saját életpéldájukról beszéltek, illetve Isten szerepéről a házasságban. Interaktív bemutatkozással kezdődött az együttlét, mely a ráhangolódást, az ismerkedést segítette. A jelen lévő 14 házaspár azt is megfogalmazta, hogy mi vonzotta őket a jelenlegi házastársukban ismerkedésükkor. Bálint Emőke és István előadásában először az udvarlás fontosságát hangsúlyozta, ami véleményük szerint nem szűnhet meg a házasság után sem, hiszen fontos egy kis humort, huncutságot bevinni a kapcsolatba, hogy az érdeklődés fenntartsuk egymás iránt. Ezen túlmenően a mindennapi feladatainknak való megfelelés mellett figyeljünk arra, hogy megerősítsük a társunkat azzal, hogy értékeljük, amit nap mint nap a kapcsolatunkért, a gyerekekért tesz. Vegyük észre egymás gesztusait, apró szívességeit. A többgyermekes családokban is lényeges, hogy hetente legyen legalább egy alkalommal a szülők minőségi időt töltsenek egymással, lehet ez egy mély beszélgetés, filmnézés, wellness, társasjáték, séta vagy bármi, amit szívesen csinálnak együtt. Az is elhangzott a Bálint házaspár előadásában, hogy jó néha meglepni egymást, hiszen ezáltal is kifejezzük, hogy fontos számunkra a társunk. Hangsúlyozták: a házasság szexualitás része Isten terve szerint, ez a legmélyebb szeretet, amit a házaspár megélhet, szánjunk rá időt, mindkét fél igényeit figyelembe véve. A kritika sohasem építő, tanuljunk meg az helyett dicséretet mondani, bókolni a társunknak. Ez nem azt jelenti, hogy ne beszéljünk a problémákról, de tegyük azt szeretettel, megértéssel és nyitottsággal, hogy együtt találhassunk megoldásokat. Az előadás végén a jelenlévők megosztották véleményüket, gondolataikat a hallottakról, illetve felmerülő kérdéseikre is választ kaphattak.
Kovács Zsolt csíkszentmártoni római katolikus plébános kérdésünkre válaszolva elmondta: az előadássorozaton keresztül a házasságban élőket szeretné megszólítani, segíteni, közösséggé kovácsolni.
– A meghívott házaspárok többévnyi tapasztalattal a hátuk mögött, saját élethelyzeteikről, problémáikról, örömeikről beszélnek, gazdagítva a jelenlévőket. Ilyen rendezvényre a házas hétvégéken kívül nincs példa, ezért is szeretnék egy sorozatot indítani, másfél havonta meghívni egy házaspárt, akik személyes élettörténetüket mutatják be, sokat lehet tanulni egymástól ez által és közösség formáló ereje is van egy-egy ilyen beszélgetésnek – hangsúlyozta a plébános.
Bálint Emőke és István székely­szentkirályról érkezett, 12 éve házasok és 7 éve a Házas hétvége közösség tagjai. Elmondásuk szerint előadásuk célja elsősorban kapcsolatuk fejlődése, hiszen felkészülésükkor minőségi időt töltenek egymással s egy-egy élethelyzet felelevenítésével sok minden tudatosul bennük, és begyógyulnak régi sebeik.
– Ha Isten arra hív, hogy megosszuk ismereteinket, tapasztalatainkat másokkal, ezt mi szívesen vállaljuk, eszközzé válunk Isten kezében, hogy más házaspárok is gazdagodhassanak megélt példáinkból – mondta Emőke. – Mások visszajelzései megerősítenek, új lendületet kapunk a kapcsolatunkban s ez óriási bizalmat ad, így mi is sokat fejlődünk – tette hozzá István.

Barabás Emőke

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek