szerda, november 25, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Előadások, beszélgetések, koncertek vasárnapig

Tizenötödik alkalommal nyitotta meg kapuit tegnap az EMI-tábor, amelynek idén is Gyergyószentmiklóson a 4-es kemping ad otthont. A különböző sátrakban nemzetpolitikai, történelmi, közéleti kérdésekről tartanak előadásokat, de minden korosztály számára kínálnak különféle programokat, esténként pedig koncertek szórakoztatják a közönséget.

Elkezdődött tegnap az EMI-tábor.

Az elmúlt napokban több mint száz fiatal tevékenykedett a tábor területén, hogy minden készen álljon a rendezvényre. Az első táborozó már kedden megérkezett, a kolozsvári zenész azt mondta, már nyolcadszorra van itt, és azért jött el idén is, mert a táborban jó a hangulat, sok emberrel ismerkedhet meg.Tegnap megtartották a hivatalos megnyitót. Sorbán Attila Örs főszervező azt mondta, sok munka a tábor megszervezése és sok nehézséggel kell szembenézniük a szervezőknek, hogy évről évre megnyithassák a rendezvényt. Mint elhangzott, feljelentéseket tettek már ellenük, a rendőrség is kihallgatta őket a tavalyi tábor után is, de ők továbbra sem adják fel, újra és újra megszervezik a tábort, idén már tizenötödszörre.
Nagy Zoltán, Gyergyószent­miklós polgármestere úgy fogalmazott: 15 esztendő alatt sok minden történt, például ma már jobban értékeljük nemzeti szimbólumainkat, magyar feliratainkat, mint egy évtizeddel korábban. Véleménye szerint a tábor szerepe, hogy a résztvevők itt megerősödve tovább tudjanak küzdeni a nemzeti megmaradásért.
Mezei János, a Magyar Polgári Párt elnöke szerint az EMI-tábor a szórakozás mellett a szellemi feltöltődésre és a magyarságtudat erősödésére is lehetőséget kínál.
Az első napon már sokféle programot tartottak. A hagyományőrző téren például a kézműves-tevékenységekre került sor, valamint bemutatták azt is, hogyan épül fel a jurta. Az előadások is elkezdődtek, az EMI-sátorban az erdélyi magyar fiatalok jogairól és kötelességeiről volt szó.
Az előadósátor előadásaiban és kerekasztal-beszélgetéseiben idén is főszerepet kapnak a történelmi, nemzetpolitikai, közéleti kérdések, de hagyományőrzéssel, néprajzzal kapcsolatos programpontok is színesítik a rendezvény mindennapjait.
A tábor visszatérő neves előadói – mint Wittner Mária, Raffay Ernő, Babucs Zoltán – mellett idén Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke is jelen lesz, szombaton délután tart majd előadást. Az Erdélyi Nemzeti Kerekasztal – amelyre várják az erdélyi magyar pártok, civil szervezetek képviselőit – vasárnap délután 16 órai kezdettel szerepel a programban.

Megérkeztek az első táborozók. Szórakozás, szellemi feltöltődés helyszíne az EMI-tábor

Napközben a Szöglet sátorban szórakoztató programokat szerveznek a fiatalok számára, és a gyereksátorban is érdekes tevékenységekkel várják a legkisebbeket. Mindezek mellett, a különböző sátrakban vasárnap estig egymást követik a különböző programok.
A szervezők igyekeznek figyelmet fordítani a környezet megóvására, arra ösztönözve a táborozókat, hogy gyűjtsék össze a műanyag poharakat, dobozokat, ezeket sörre vagy ételjegyre válthatják be.
A belépők árai nem változtak az előző évhez képest, a napi belépő 30 lej, egész hétre 120 lejért lehet jegyet váltani. A részletes program az emitabor.hu oldalon olvasható.

Lázár Hajnal

Kapcsolódó cikkek:

14,234RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb