Előadás a tulajdonrendezésről

Visszaszolgáltatásról, telekkönyvezésről

539

A visszaszolgáltatási és telekkönyvezési törvényről, valamint a zsebszerződések érvényesítési módjáról tartott tájékoztatót tegnap Gyergyószentmiklóson Tánczos Barna szenátor, az Arbor Szövetség meghívására. Helybéli és több környékbeli településről is érkeztek érdeklődők, akik kérdéseiket is feltehették tisztázatlan földügyeik kapcsán.

Sokakat érdekelt Tánczos Barna előadása a tulajdonrendezés kapcsán. Örökzöld téma

A gyergyószentmiklósi Szent István-plébániára várták tegnap mindazokat, akiket a nyáron elfogadott visszaszolgáltatást és telekkönyvezést érintő törvénymódosítás érdekel. Előadása előtt Tánczos Barna szenátor polgármesterekkel egyeztetett e témakörben.
Mint kiderült, sokan szeretnének tisztán látni ez ügyben, gyergyószentmiklósiak mellett Gyergyóújfaluból, Gyergyó­cso­ma­falváról, Gyergyó­szár­hegy­ről és Gyergyóremetéről is érkeztek érdeklődők.

Egyszerűbb eljárás
A szenátor azt mondta, a törvénymódosításnak köszönhetően rövidebb és egyszerűbb lett a visszaszolgáltatási és telekkönyvezési eljárás. Hangsúlyozta, a visszaszolgáltatási procedúrát továbbra sem lehet megkerülni. Abban segít az elfogadott módosítás, hogy, ha megvan a birtoklevél és a parcellát azonosították, nem kell még hagyatéki eljárást vagy egyéb kálváriát végigjárni, hogy az új tulajdonos nevére kerüljön a terület – mondta a szenátor.
Hozzátette, azért jelent ez előrelépést, mert amikor egy adott dűlőben tisztázzák a parcellázási terveket, és mindenkinek megvan a birtoklevele, akkor az aktuális használókat be lehet írni a telekkönyvbe. Fontos tudnivaló az is, hogy ezt követően hároméves óvási időszak van, ha senki nem nyújt be óvást, az adott területhasználó tulajdonossá válik.
Tánczos elmondta azt is, a törvény lehetővé teszi a zsebszerződések érvényesítését is. Ez esetben az első eladó a visszaigénylő kell legyen, akinek bizonyítania kell a tulajdonjogot, az ő nevére nyitnak telekkönyvet, s ezt követően kerülhet az új tulajdonos nevére a föld.
A törvény másik módosítása azon esetekre vonatkozik, amikor az ingatlan alatti földterület az állam tulajdonában van. Ez esetben is meg lehet szerezni a tulajdonjogot.
A szenátor leszögezte, a használati jog kizárólag az általános kataszterezés során jegyezhető be, ez a folyamat azonban egyelőre nem halad túlságosan jól a legtöbb településen, s gyakran komoly problémákat is okoz.
– Amikor milliméterre pontosan felmérik a telekhatárokat, akkor sok esetben nem talál a nagy kővel, fűzfával vagy egyébbel, amivel korábban a határt megjelölték, s akkor kezdődik a vita a tulajdonosok között, mindenki jobban tudja, mint a szakember – mondta Tánczos.
Megjegyezte, ez harmincéves probléma, amit valahogyan tisztázni kell. Tapasztalata szerint olyan esetek is előfordulnak, hogy a parcellázási terv teljesen mást mutat, mint ami a valóságban van, ugyanis volt, ahol helyszínen nem is mérték fel a területeket, hanem számítógépen parcelláztak, s ez hibákhoz vezetett. Hangsúlyozta, minden településen el kell indítani az általános kataszterezést, s bár sok esetben nehéz lesz, de csak így maradhat egy reménysugár a tulajdonosoknak, hogy a helyzet rendeződik.

Letagadott tulajdonjog egyelőre nem rendezhető
Az előadáson jelenlevők kérdéseiket is feltehették. Egy gyergyócsomafalvi területtulajdonos vetette fel a kérdést, hogy mi történik azokban az esetekben, amikor kisebb terület volt bejelentve, mint amit a valóságban használtak.
– Megnyugtató választ nem tudok adni, sokan letagadták valamikor a tulajdonjogot, nem gondolták, hogy száz év múlva komoly bonyodalmat okoz majd – fogalmazott a szenátor.
Hozzátette, az ilyen esetek kezelésére újabb törvénymódosítás benyújtását tervezik, annak érdekében, hogy az ilyen területek azok nevére kerülhessenek, akik hosszú távon használták azokat és bizonyítani is tudják ezt. A bejelentett területrészeket a rendes eljárás szerint telekkönyvezik, s az elképzelés szerint a parcellázás lezárulta után lehetne majd a korábban letagadott tulajdonrészek helyzetét rendezni. Jelenleg a törvény szerint azon területek, amelyeknek nincs igazolható tulajdonosa, az önkormányzatok tulajdonába kerülnek.
A résztvevők saját problémáikat részletezték, a szenátor pedig minden egyedi esetben igyekezett tanácsokkal segítséget nyújtani az érintetteknek.

Nagy Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek