szombat, november 28, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Élő kötetek

Neves magyarországi íróvendégek erdélyi körútjuk legelső állomásának Csíkszeredát választották. Szerda délután Forgách Andrással és Bazsányi Sándorral beszélgetett Murányi Sándor Olivér író a Kájoni János Megyei Könyvtárban. A társalgás témáját nemcsak az említett szerzők kötetei adták, hanem a nemrégiben elhunyt Térey János utoljára megjelent műve is.

A beszélgetés kezdetén a szerzők megemlékeztek az idén májusban eltávozott Térey János költőről, műfordítóról, akihez mindkettejüket baráti kapcsolat kötötte. A Nagy tervekkel jöttem Rosmersholmba című, utolsó kötetét boncolgatták, valamint mindketten Murányi kérésére felolvasták az általuk legkedveltebb részt, hogy a hallgatók is közelebb kerüljenek a primer szöveghez. Mint megtudtuk, Téreynek valószínű nem ez lesz az utolsó könyve, mivel halála előtt egy memoáron is munkálkodott a költő.
Az este további részében terítékre került Forgách és Bazsányi újonnan elkészült munkája is. Forgách műve Élő kötet nem marad címet viseli, amelynek eddig már 8 különböző nyelvű fordítása megjelent. A könyv cselekménye egy személyes történet, megörökítve azokat a pillanatok, amikor a Forgách testvérek megtudják, hogy édesanyjuk kém volt. Bazsányi könyve monográfia, amelyben próbál választ találni a Nádas-életművekben feltevődött kérdésekre.
Mindhárom könyvet az érdeklődők a helyszínen megvásárolhatták.
Bár nem fogadta telt ház a vendégeket, emiatt kicsit sem csüggedtek.
− Egy írónak, költőnek nem az számít igazi elismerésnek, hogy a könyvét millióan olvassák el egyszer, hanem ha egy valaki olvassa el ezerszer – hangsúlyozta Forgách András.

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb