Elmosta az eső az utakat

Áradások sorozata Udvarhelyszéken

208

Az elmúlt napok esőzései miatt Udvarhelyszék számos településén több ízben is kiöntöttek a patakok. Az áradások során több út vált járhatatlanná, átereszeket mosott át, hidakat vitt el a víz. A térségben további esőzések várhatók.

Megrongált híd, elmosott mart Miklósfalván                                      Fotó: Simó Márton Szentkirályon szivattyúzzák a vizet                       Fotó: Bálint Elemér Imre

Székelyudvarhelyen, a Jézus Szíve-kápolna szomszédságában tengerré változott az út

Kénosban az utakat ellepték a megáradt patakok                                                             Fotó: Nagyálmos Ildikó

A múlt heti kápolnásfalusi, szentegyházi, homoród­für­dői és lövétei árvizek után ismét megáradtak a patakok a környéken. A szeszélyes időjárás az elmúlt napokban a régió minden zugát érintette. Kányád község több településén – Abránfalván, Szentlászlón, Miklósfalván, Égében, Székelydályában – öntött ki a patak és mosott el utakat a heves felhőszakadás. Szentlászlón leginkább a veteményekben tett kárt, néhány pincébe is befolyt a víz, az abránfalvi, egy éve aszfaltozott utat több helyen is elmosta. Miklósfalván és Ócfalván tetőzött az ár, a kerteket megtöltötte hordalékkal, utóbbi településen egy támfalat vitt el. Miklósfalván két ingatlanba hatolt be a víz, a patak árterületén lévő veteményeket elmosta. Kányád és Miklósfalva között hétfőn este következett be egy földcsuszamlás a főút mellett, amelyet még aznap sikerült letakarítani és felszabadítani.
– Abránfalván két átereszt mosott el az áradat, alámosta és megbontotta az aszfaltot, amelyet teljesen újra kell majd építeni. Szombaton eltakarítottuk az iszapot és az utakra érkezett hordalékot. Az ár nagyobb kárt a megyei utakban tett Kányádtól Dályáig, elmosta az utat, a sáncokat eltömítette a homok- és kőtörmelék. Jelenleg a kárfelmérés zajlik, a dokumentációt elküldjük a prefektusi hivatalhoz, majd bizottság fogja megállapítani a kár értékét. Már elküldtem a hétvégéről szóló operatív jelentést, jelenleg pedig a hétfői károkról állítom össze a dokumentációt. Sajnos, van egy procedurális folyamata ennek, amit nem lehet kikerülni, hiszen enélkül nem remélhetünk semmiféle anyagi támogatást – mondta György Sándor, Kányád polgármestere.
Az elöljáró szerint a legnagyobb gondot az jelenti, hogy az évek folyamán a patakmederbe hordott elképesztő mennyiségű szemét – a pillepalackok, autógumi, vécétető stb. – eldugja a medret, kiáradva a medréből ezért tör magának új utat.
A lakosság minden esetben a polgármesteri hivataloktól várja a segítséget, viszont törvény szabályozza, hogy a lakosok kötelesek a portájuk előtti sáncot és járdát rendben tartani.
Homoródszentmárton községben az elmúlt napokban – pénteken, vasárnap és hétfőn – többször is megáradtak a patakok. Hétfőn kétszer öntötte el a víz Kénost és Lókodot, egy esetben Szentmártont és Gyepest is érintette a víz. Lókodban elvitt egy hidat, a belső út teljesen járhatatlanná vált, jelenleg az önkormányzat segít a helyreállításban, hogy a lakók tudják megközelíteni portájukat. Kénosban szintén az utakat mosta el a víz, Szentmártonban egy házat árasztott el. Jakab Attila polgármester szerint egyelőre csak a legfontosabb utakat javítják, ugyanis folyamatosak az esőzések, így nem kizárt, hogy további árvizek következnek be.
Zetelaka községben nem történt nagyobb kár, bejelentés nem érkezett a lakosság részéről. Néhol az utcákat, az útpadkát mosta el a víz, inkább felületi problémák vannak, amelyet kisebb javításokkal meg lehet oldani – számolt be Nagy Attila polgármester. Zeteváralján a Várdombbal szemben a megyei út mellett történt kisebb földcsuszamlás, sikerült elhárítani a problémát. Az ivói víztisztító állomás munkatársai is figyelmeztették a lakosságot, hogy a csapvíz emberi fogyasztásra nem alkalmas, ugyanis a heves esőzések miatt nem tudják olyan ütemben tisztítani a patak vizét.
Cseke Miklós, Oklánd község polgármestere arról tájékoztatott, hogy hétfőn hatalmas eső mosta el Homoródújfalut, a keddi zápor pedig megpótolta a vízhozamot, ezért a falun átfolyó patak kiöntött az aszfaltra, a Brassó felé vezető 131-es úton. Az Oklándon átfolyó Kis-Homoród egyelőre a medrében folyik. A helyi önkéntes tűzoltók az alacsonyabban fekvő udvaroknál segédkeznek, a pincékbe beszivárgott vizet szivattyúzzák ki.
Bögöz községben Agyagfalvát érintette jobban a víz, hétfő este öntött ki a falun átfolyó Kecskés-patak, és többnyire a mezőgazdasági területeket, veteményeket, vetéseket öntötte el, hordta meg iszappal, tudtuk meg Farkas Mózes polgármestertől. A többi településen – Bétában, Dobóban, Vágásban – is megáradtak a patakok, Mátisfalván a szombat esti áradás elmosott egy utcát.
Pénteken az Oroszhegy községhez tartozó Székelyszentkirályon volt nagyobb zápor, de a vasárnapi esőzések sem voltak kíméletesebbek. Délután két alkalommal volt jelentékeny eső, amelynek következtében a Bosnyák-patak mentén, a község minden településén szükség volt a helyi önkéntes tűzoltók és a lakók lélekjelenlétére. Szentkirályon három ház pincéjébe tört be a víz, ott szivattyúzni kellett. Ülkében egy betongyűrűt fordított ki a nagy erejű árhullám. A hétfői nap a hidak környékének, illetve az utcák kitisztításával telt. Ahol szükség volt, ott fertőtlenítettek. Nagy szerencse – mondta Bálint Elemér Imre polgármester –, hogy emberéletben, haszonállatban nem esett kár, arról sem értesültek községi szinten, hogy nagyobb értékű gépek, felszerelések váltak volna használhatatlanná. A hétfői és a keddi napon – legalábbis délután három óráig, amikor összeállításunk készült – az esőzések elkerülték a község településeit.

A székelyudvarhelyi Sziget utca                                                                                             Fotó: Simó Márton Homoródújfalu                                                                                                                          Fotó: Cseke Miklós Szombatfalvi kert hétfőn

Önkéntes tűzoltók Szentkirályon                Fotó: Bálint Elemér Imre

Hétfőn és kedden is leszakadt az ég Székelyudvarhelyen
A hétfői áradásokat tegnap két felhőszakadás tetőzte meg Székelyudvarhelyen és körzetében. Kedden a déli órákban leállt a forgalom Székelyudvarhely boldogfalvi kijáratánál, a Jézus Szíve-kápolnánál, mivel a hirtelen lezúduló eső megtöltötte hordalékkal a főutat, az út egy része víz alá került. Házak és cégek udvarát is elárasztotta a víz a Rákóczi Ferenc utcában. A helyi polgármesteri hivatal munkatársai segítettek helyreállítani a rendet.
Az elmúlt 24 órában Székelyudvarhelyen az árvízkárok helyreállításában a Hargita megyei hivatásos tűzoltók is segédkeztek. A Rákóczi Ferenc utcában egy társasház mintegy 100 négyzetméteres alagsorából, a Lejtő, a Hunyadi János, a Berde Mózes és Nyirő József utcákban található lakóházak 12 pincéjéből, illetve három udvarról szivattyúzták a vizet. A Bányai János utcában ugyancsak egy elöntött ház pincéjéből is ki kellett szivattyúzni a vizet.
A heves esőzések miatt a közúti forgalom is akadozott Décsfalva és Székelykeresztúr között, a 137-es megyei úton. A tegnap délelőtt le is kellett zárni a décsfalvi hidat, amelyen csak késő délután indulhatott újra a forgalom. A 137A jelzésű megyei út Petek és Kányád közötti szakaszán, illetve a 131A jelzésű megyei úton, Homoródszentmárton és Abásfalva között két hidat is megrongált az ár.
Csütörtökig az egész országot érintő, rossz időre vonatkozó sárga riasztás van érvényben. A fokozott légköri instabilitás miatt a jelzett időszakban sokfelé várhatók záporok, zivatarok, gyakori villámlás, jégeső. A lehulló csapadék mennyisége meghaladja a 25-30, helyenként a 40-60 litert négyzetméterenként.

Nagyálmos Ildikó
Simó Márton

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.