Elmosta az ár Bükkhavaspatakát

76

Újabb árvíz pusztított Gyimes­középlokon, ezúttal Bükk­ha­vas­patakán szakadt le az ég és okozott súlyos károkat. A kedd délutáni ár hidakat vitt el, pincéket és udvarokat árasztott el, állatokat pusztított el és járhatatlanná tette a falun áthaladó megyei utat. Tegnap még mindig takarították a hordalékot.

Munkagépekkel takarítják el a keddi áradás nyomait Bükkhavaspatakán Fotó: Erős Zoltán
Munkagépekkel takarítják el a keddi áradás nyomait Bükkhavaspatakán Fotó: Erős Zoltán

Gyimesközéplokon akko­ra károkat okoztak a jú­niusi árvizek, hogy a nyo­mait máig sem sikerült teljes mér­tékben eltüntetni. Az időjárás azonban nem volt kegyes az ott la­kókkal: kedden délután a heves esőzés nyomán kilépett medréből a Bükkhavas-patak, az ár pedig szinte mindent vitt, ami az útjába került. A megyeszékhely hivatásos tűzoltóit 17 óra után riasztották, mire a helyszínre érkeztek, már húsz udvar víz alatt volt, öt lakóház pincéje feltelt vízzel, hat hidat elvitt vagy megrongált az ár és a Farkaspalló felé vezető, 137A jelzésű megyei út 4-5 km-en járhatatlanná vált a hordaléktól és az úttesten „lerakott” fáktól.
– Más településrészeken is megáradtak a patakok, de Bükk­havason okoztak súlyos károkat. Pincéket és udvarokat töltött fel, autóval együtt is vitt el hidat, belepusztult két tehén és egy ló. Az idősek sem emlékeznek ekkora árvízre – nyilatkozta lapunknak Gergely Károly, Gyimesközéplok község polgármestere.
Az elöljárótól megtudtuk: az eltakarítással lassan haladnak és nagyrészt önerőből, a megyei út mintegy 2,5 km-en még mindig járhatatlan. A megyei tanács által épített ideiglenes hidat is elvitte a víz. A polgármester ugyanakkor hozzátette: Borboly Csaba megyeelnök segítséget ígért a községnek, és beszélgetésünkkor éppen a helyszínre igyekezett a károk felmérése érdekében. A Hargita Megyei Sürgősségi Esetek Felügyelőségétől tegnap délben kapott közlemény szerint hivatásos tűzoltók, a felügyelőség helyi bizottságának tagjai, a helyi önkéntes tűzoltók, a megyei utak karbantartói és helyi civilek folyamatosan dolgoztak a pusztítás nyomainak eltakarításán.

[box type=”shadow” ]Útlezárás

A kedden Gyimesközéplok községben keletkezett árvizek következtében le kellett zárni a gépjárműforgalom elől a 127A és a 127B megyei út súlyosan megrongálódott szakaszait. A 127A jelzésű úton Neamț megye határától a barackospataki eltérőig (km 40+585 – 51+171) tartó szakaszt zárják le, a 127B-n pedig a jávárdipataki részt (km 0+000 – 4+000), az árvízkárok helyreállításáig. Kerülőút kialakítására nincs mód, az említett szakaszokon csak gyalogosan lehet közelekedni.[/box]

Kovács Hont Imre

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.