Élményekben és lelkiekben gazdagodni

A huszonévesek is keresik Istent. Együtt könnyebb Fotó: FIF

Kizárólag fiatal felnőttek számára szervez Keresztény Nyári Szabadegyetemet a gyulafehérvári Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészség (FIF). A július 10–13. között zajló programon előadások és szabadidős tevékenységek segítik a húszas éveikben járók lelki megújulását, gazdagodását. Ferencz Evelin szervező lapunk érdeklődésére elmondta: teljesen új kezdeményezésről van szó, és igyekeznek a résztvevők igényeire szabni a programot. Jelentkezni június 30-ig lehet.

A huszonévesek is keresik Istent. Együtt könnyebb Fotó: FIF

Keresztény Nyári Szabadegyetemet szervez a Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészség (FIF) 17 lelkes önkéntese. A rendhagyó program helyszíne a gyergyószentmiklósi Hétvirág Panzió, korábban itt szervezték meg az Erdélyi Madrid nevű ifjúsági világtalálkozót is.
Ferencz Evelin szervező lapunk érdeklődésére elmondta: kizárólag fiatal felnőtteket várnak a rendezvényre, amely teljesen új kezdeményezés térségünkben.
– A koncepció folyamatosan alakul, de a szabadegyetem lényege az, hogy a húsz éven felüli fiatalokat célozza meg, nekik nyújtson tartalmas időtöltést. Azt láttuk, hogy ennek a korosztálynak a Csíksomlyói Ifjúsági Találkozó (CSIT) már nem tudja kielégíteni az igényeit, ugyanis jóval nagyobb szabadságra vágynak – közölte Ferencz Evelin, kiemelve: vonzó, de nem kötelező programot alakítanak ki.
Mint kiderült, egymással párhuzamos előadások, szabadidős tevékenységek közül választhatnak a résztvevők, akik maguk döntik el, hogy mibe kapcsolódnak be. A lelki vonal előadói Simó Irma pszichológus, Urbán Erik OFM, Vargyas Mónika terapeuta, Kondor Ágota mentálhigiénés szakember és Borota Gábor pszichológus lesz – tudtuk meg.
A női és férfi identitás kérdése kulcsfontosságú lesz a program során, mindez ugyanis öt egymásra épülő, de önállóan is hallgatható előadást foglal magában. Emellett a környezetvédelem, tudatos vásárlás, a saját út megtalálása és a munkavállalás sem marad ki az előadások kavalkádjából.
A Keresztény Nyári Szabadegyetemre 150 főt várnak. Az érdeklődők választhatnak a 250 lejbe kerülő ajánlat (ez szállodai körülményeket feltételez), a 180 lejes opció (matracon alvás), és a 150 lejes belépő (sátorozási lehetőséget biztosít) közül.
– Napijegyek is lesznek, a rendszert most dolgozzuk ki. A tervek szerint 25 lejbe kerül majd egy ilyen belépő, és ebben az esetben az étkezés és szállás nem biztosított – tudtuk meg a szervezőtől, aki arról is beszélt, hogy a sportolási, zenei, kézműves-tevékenységeken kívül a Ted (Technology, Entertainment, Design) konferenciasorozathoz hasonló előadásokkal is készülnek. Mint ismeretes, a TED konferenciák a 18 perces vagy rövidebb, gondolatébresztő és szórakoztató előadások, amelyek intenzívek és inspirálóak.
– Olyan embereket szólítottunk meg, akik elhagyták a járatlan utat. Inspiráló beszélgetésre lehet számítani – jegyezte meg Ferencz Evelin, aki azt is kifejtette, hogyan látja a CSIT és a Keresztény Nyári Szabadegyetem viszonyát. Rámutatott: egyelőre kérdés az, hogy a fiatal felnőtteket mennyire vonja majd el a CSIT-től ez az új rendezvény. – Az elmúlt években azt vettük észre, hogy azok, akik betöltötték a 20. életévüket, inkább önkéntesnek vagy szervezőnek jönnek vissza a CSIT-re. Egyelőre nem tudom megmondani, hogy milyen hatással lesz a szabadegyetem az ifjúsági találkozóra, de az biztos, hogy hosszú távra tervezünk – ecsetelte Ferencz Evelin, aki szerint huszonéves fiatalok folyamatosan keresik önmagunkat, és a keresztény értékeket képviselő rendezvények a helyükre tudják tenni a lélek zűrzavarát.
– Önmagamból kiindulva úgy látom, hogy amikor a fiatalok kicsit eltávolodnak Istentől, hiányérzetük lesz. Sem a fesztiválok, sem a bulik nem tudják ezt az űrt betölteni a lelkünkben, mert mind érezzük, hogy van több a szórakozásnál, a párkapcsolatoknál és a barátságoknál. Ezek persze értékesek és hozzátartoznak az élet szépségéhez, de ha Istent kihagyjuk a sorból, akkor nem lesz teljes a kép – taglalta a szervező.
Az újonnan induló Keresztény Nyári Szabadegyetemre vallási hovatartozástól függetlenül várnak mindenkit, a teljes programot hamarosan közlik a szervezők.

Keresztes Bea