Élményalapú oktatás

Online képzések a Spektrum Oktatási Központnál

206

A járvány a csíkszeredai Spektrum Oktatási Központ munkatársait is kihívás elé állította, ugyanis nem folytathatták osztálytermi tevékenységeiket, a képzések azonban nem állhattak le, így az online térbe kényszerültek. Igyekeztek tanáraikat támogatni, hogy ne szenvedjen kárt a tanulás hatékonysága, de a személyes kapcsolatok és az együtt tanulás öröméből fakadó motiváció nagyon hiányzik – mondta lapunknak Lázár Csilla, a Spektrum Oktatási Központ ügyvezető igazgatója.

Az új szabályok betartása megnehezíti az oktatást                                    Fotó: Spektrum Oktatási Központ

Márciusban, amikor fel­füg­gesztették az oktatást az iskolákban, a Spektrum Oktatási Központ tevékenységei is szüneteltek két hétig, majd az intézmény tanárai képzésen vettek részt az online oktatásra való átállásról, és a virtuális térben folytatták tevékenységüket.
– Januárban a budapesti Újpedagógia trénerei tartottak képzést az intézmény munkatársainak Digitális pedagógia címmel, így volt honnan elindulni. Őket kértük fel, hogy felkészítsék oktatóinkat az online oktatásra való átállásra – közölte Lázár Csilla, a Spektrum Oktatási Központ ügyvezető igazgatója.
Mint mondta: az oktatók egyrészt a Google Osztályterem alkalmazás és a mögöttes, űrlapok, dokumentumok közös szerkesztésére és megosztott használatára alkalmas eszközök használatát sajátították el, másrészt a Zoom szinkron tanításra való használatában mélyedtek el. A képzés során minden tanár megalkotta a saját eszközeit, új, a helyzetre alkalmazható tanítási módszereket dolgozott ki, és ezeket a kollégákkal megosztotta. Elindulhatott tehát az online oktatás, amely lehetővé tette, hogy a képzések folytatódjanak, s a tanulók felkészülhessenek a záróvizsgákra. Azóta a tanfolyamok befejeződtek, és a tanárok tapasztalatai szerint főleg azok a tanulók voltak motiváltak, akik ECL- vagy Cambridge angol nyelvvizsga előtt álltak.
Lázár Csilla elmondta: a vizsgák időpontját későbbre halasztották az eredeti tervhez képest, az ECL nyelvvizsga június 5–6-án volt, a Cambridge nyelvvizsgát pedig július 11–12-én tartják.
– Sok minden hiányzott az online oktatásból, mivel a találkozások, a személyes kapcsolatok és a jó társaság motiváció szempontjából nagyon fontosak – mutatott rá a szakember.
Hozzátette, az 1–4. osztályos gyermekcsoportok tanfolyamainak a szülők kérésére felfüggesztett óráit a héten és a jövő héten pótolják. A szülők arra hivatkozva kérték a kisebb gyermekek online oktatásának felfüggesztését, hogy a gyerekeket már az iskolai online oktatás is eléggé megterheli. Június 15-től az újabb rendelkezések megengedik az iskola utáni foglalkozások újraindítását, különböző szabályok betartásával. A normáknak megfelelően a Spektrum Oktatási Központ is összeállította saját higiéniai szabályait, erről a szülőket is értesítette. E szabályok betartásával folytatják a kisiskolások foglalkozásait kisebb, legfennebb hatfős csoportokban, de egyelőre még kérdéses számukra, hogy e korlátozások között mennyire megvalósítható az élményalapú és hatékony tanulás.
– Ez kísérleti időszak számunkra, hiszen most derül ki, hogy érdemes-e foglalkozásokat tartani úgy, hogy a járványügyi intézkedések ellehetetlenítik a kreatív, kooperatív tanulás egyes formáit, a különböző eszközök használatát. A gyerekeknek be kell tartaniuk a két méter távolságot, nem használhatnak közös eszközöket, amelyek megkönnyítenék, játékosabbá tennék a tanulást. A jövő héten induló román csoportokban is felmérjük, hogy ezek tükrében meg tudjuk-e szervezni úgy a foglalkozásokat, hogy azok élményszerűek és hatékonyak legyen a gyermekek számára, s ettől függ majd a nyári programjaink megszervezése is – fűzte hozzá a szakember.

Barabás Emőke

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.