Elmarad az országos bajnokság

Nincs szövetségük a korcsolyázóknak

96

Noha tavaly augusztusban közölte a 2018/2019-es versenynaptárát a Román Korcsolya Szövetség, két országos bajnokságot már biztosan nem tartanak meg. A nagypályás gyorskorcsolyázóknak a tavaly december közepére meghirdetett Románia-kupa maradt el, míg a hétvégére Csíkszeredába kiírt rövidpályások bajnokságát sem tartják meg. Az ok egyszerű: nincs szövetsége a hazai korcsolyázóknak.

Tavaly tavasszal Csíkszereda adott otthont az ob-nek. Idén ez elmarad

Patthelyzetbe kerültek a romániai korcsolyázók, hi­szen nincs aki szakági országos bajnokságot szervezzen. A Román Korcsolya Szövetségnél régóta áll a bál: 2014 óta két elnöke volt a szervezetnek, amelynek tagjai végül úgy döntöttek, feloszlatják a szövetséget.
A cirkusz több mint nyolcéves, 2010-ben Andrei Ciobanut választották elnöknek, de a 2014–2018-as időszakban is ő vezetette a szövetséget, noha a Sportminisztérium sem láttamozta a tisztújítást, illetve a bíróságon sem jegyezték be őt elnöknek. 2014 októberében az egykori műkorcsolyázó, Cornel Gheorghet egy újabb közgyűlésen elnöknek választották, őt a sportminisztérium elismerte szövetségi vezetőnek, ám Ciobanu pert indított, amelyet végül tavaly Gheorghe megnyert, és júniusban a bíróságon is bejegyezték az új elnököt. Ezalatt az időszak alatt teljesen kettészakadt a szövetség, a műkorcsolyázók és a gyorskorcsolyázók is két külön elnök döntéseit hallgatták meg, Gheorghenek volt aláírási joga, míg Ciobanunál volt a szövetség bélyegzője, így sokszor sem az edzők, sem a sportolók nem tudták, kihez forduljanak.
Tavaly augusztusban végül Cio­banu átadta az immár legitim elnöknek a bélyegzőt, ám Gheorghe szerint ezzel együtt csak a 2012-ig vezetett a könyvelési aktákat kapta kézhez, 2013-ban pedig Ciobanu megszüntette a szövetség számlaszámát is. „A 2016 és 2017-es év folyamán 170 ezer dollárt kapott a hazai szövetség a nemzetközi szervezettől, aminek nyoma veszett, ugyanakkor még közel kétszáz ezer lej készpénzt vettek ki a szövetség bankszámlájáról. 2014 óta nem készült el a szövetség könyvelési mérlege, a Román Olimpiai Bizottság felé nem tudtak elszámolni 2012 óta 313 ezer lejjel, az adóhatóság felé is óriási az adósság” – nyilatkozta Cornel Gheorghe.
Végül tavaly decemberre egy közgyűlést hívott össze Gheorghe, amelyen a harmadik napirendi pontként szerepelt a szövetség feloszlatása, ezt 31 mellette és két ellenszavazattal el is fogadták a klubok, és felszámolóbiztost neveztek ki. A döntést Andrei Cio­banu a bíróságon megtámadta, az biztos, hogy a felszámoló vezeti egyelőre a szövetséget, amelyet az év folyamán törölnek, majd egy teljesen új korcsolyaszövetséget hoznak létre.
A december 12-i helyzetet követően a korcsolyázóknak nem tudnak hivatalos országos megmérettetéseket tartani. Ugyan a szakszövetség tavaly augusztusban közölte a 2018/2019-es versenynaptárát, ám nem minden szakágban tudják megtartani az országos bajnokságokat és Románia-kupa-küzdelmeket. December 19. és 21. között a lengyelországi Zakopane adott volna otthont a nagypályás gyorskorcsolya Románia-kupának, ezt viszont törölték, hiszen egy héttel azt megelőzően döntött a közgyűlés a szövetség feloszlatásáról. A hétvégén pedig Csíkszeredában a rövidpályás gyorskorcsolyázók számára kellett volna országos bajnokságot tartani, ám ezt sem szervezik meg. – Nincs szövetség, nem lesz bajnokság – közölte tegnap lapunkkal Kalamár Zsolt, az ISK Csíkszereda rövidpályás gyorskorcsolyázóinak edzője. Hozzátette, ennek ellenére a sportolók edzenek, hiszen fontos, hogy bármi történik a szövetség élén, ők megfelelő felkészülésben kell részesüljenek.
Szintén a hétvégén az oto­peni-i műjégpályán nemzetközi műkorcsolyaverseny zajlik, és ennek keretében tartják az ifjúsági országos bajnokságot. Kérdés, hogy végül osztanak-e érmeket a viadalon. Január utolsó hétvégéjén Csíkszereda szerepel házigazdaként a Román Korcsolya Szövetség Kupája nevet viselő műkorcsolyaversenynek, ám ha nincs szövetség, kérdéses, hogy egyáltalán megtartják-e a kupaküzdelmet.

Kopacz Gyula

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek