Elmarad a mára tervezett gyertyás tiltakozás

Terrorizmuspártolásnak számít Beke Istvánék mellett tüntetni

64

Nem engedélyezte a hatóság a terrorizmus vádjával bebörtönzött Beke István és Szőcs Zoltán melletti gyertyás szimpátiatüntetést, amelyre eredetileg ma délben került volna sor Csíkszeredában. A szervezők ezért lemondták a megmozdulást. Ezzel szemben azt tervezik, hogy egy olyan álló molinót szerelnek fel a megyeszékhely főterére, amely azt mutatja, hogy hányadik napja ülnek a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tagjai börtönben.

Tőke Ervin: a tiltakozók nem adják fel a küzdelmet Fotó: Archív

Tőke Ervin, az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöke a Hargita Népének elmondta: elsősorban azt kifogásolják, hogy az ítélethirdetés óta eltelt száz nap, és még mindig nem jelent meg a bíróság hivatalos indoklása.
Épp száz napja annak, hogy Beke István és Szőcs Zoltán rács mögé került terrorizmus vádjával úgy, hogy a bírósági döntés hivatalos indoklását még nem tették közzé, ennek hiányában Bekéék ügyvédei nem tudnak semmit sem tenni, erre szerették volna felhívni a közvélemény figyelmét a mára tervezett gyertyás tüntetéssel, a hatóságok azonban erre nem adtak engedélyt – közölte lapunkkal Tőke Ervin.

Fenyeget a hatóság
Hozzátette: a csendőrség és a rendőrség képviselői közölték: amennyiben mégis megtartják a csík­szeredai börtön előtt a tüntetést, akkor azt ők úgy fogják értelmezni, hogy a tiltakozók kiállnak a terrorista akciók mellett, és ennek megfelelőlen fognak eljárni, azaz feloszlatják a tüntetést. A felelősöket pedig letartóztatják. Ezért álltak el a tüntetés megszervezésétől. Tőke Ervin ugyanakkor hozzáfűzte: nem hagyják annyiban a dolgot, ügyvédekkel fognak konzultálni a kérdésben, ugyanis nem áll szándékukban hallgatni.
– Európa egyetlen demokráciájában sem megengedhető, hogy száz napig indoklás nélkül zárjanak be valakit. Még a strasbourgi emberjogi bírósághoz sem lehet fordulni a bírósági döntés hivatalos indoklása nélkül – mutatott rá a bíróság mulasztásának következményeire Tőke.

Törvényes kifogásból nincs hiány
Elmondása szerint a hatóságok azt is kifogásolták, hogy a tervezett megmozdulás helyszínének közvetlen közelében van egy benzinkút is, ahol nyilvánvalóan gyúlékony anyagokat árulnak, a törvény márpedig azt is tiltja, hogy ilyen helyszínen szervezzen valaki tiltakozó megmozdulást. Ráadásul a vele szemben található börtön katonai létesítménynek számít, az előtt sem lehet tüntetni. Elmondása szerint a hatóságok végül megértették, hogy pontosan mi az oka a tervezett figyelemkeltő akciónak: követelni szeretnék, a bíróság tegye közzé a Beke Istvánékat elmarasztaló ítélet hivatalos indoklását. Erre közölték, hogy ezt lehet, csak akkor a megmozdulás bejelentésekor ezt világosan meg kell fogalmazni, sima szimpátiatüntetés ugyanis nem jöhet szóba. Hozzáfűzte: az egyik szervező kérést nyújtott be, hogy egy álló molinót helyezzenek el a csíkszeredai Szabadság téren, amelyen mindennap jelzik, hogy hány napja vannak bezárva Bekéék indoklás nélkül.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek