Elmarad a bajnokavató

Feljutásért játszik a Szejke SK

30

Mégsem folytatódik a női és a férfi kézilabda-bajnokság Romániában, erről döntött a Román Kézilabda Szövetség. Nem lesz helyosztás, ugyanakkor, hogy ki indulhat a különböző európai kupasorozatokban, az az aktuális táblázat szerint dől el. A másodosztályban szereplő Szejke SK viszont a pályán vívhatja ki az első ligában való szereplés jogát.

Sokat kell várjanak a Szejke játékosai, amíg pályára léphetnek                                           Fotó: kezilabda.ro

A Román Kézilabda Szövetség (FRH) május 5-én még a férfi és női élvonal folytatási terveit tette közzé, egy héttel később viszont már arról volt kénytelen gondolkodni, hogy miként vessen véget a szezonnak. Az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) ugyanis felszólította a szakszövetségeket, június elsejéig nevezzék meg azokat a csapatokat, amelyek a következő idényben a Bajnokok Ligájában képviselik az adott országot. A másik két európai kupa esetében pedig július 13. a nevezési határidő. Ez egyben azt jelentette, hogy Romániában is véget ér az idei szezon – Európában utolsóként.
A végső döntést viszont tegnap este hozta meg a szövetség igazgatótanácsa, egyeztetve a klubokkal. Ez alapján sem a nőknél, sem a férfiaknál nem hirdetnek győztest, ugyanakkor kieső sem lesz, és ebben a csapatok 11–5 arányban értettek egyet, továbbá az is eldőlt, hogy a következő idény a Román Kupa küzdelmeivel folytatódik.
Fontos kérdéskör volt ugyanakkor az is, hogy mely csapatok fognak indulni a soron következő évadban a különböző európai kupasorozatokban.
Az első helyen álló, címvédő, SCM Râmnicu Vâlcea alanyi jogon indulhat majd a Bajnokok Ligájában, míg a szövetség zöldkártyát kér a Bukaresti CSM-nek az induláshoz. A harmadik Nagybányai Minaur és a negyedik Gloria Buzău az EHF-kupát váltó European Handball League-ben indulhat majd.
A férfiaknál a szövetség a Bukaresti Dinamónak zöldkártyát fog kérni a Bajnokok Ligája-szerepléshez, amelyet valószínű meg is kap, hiszen a fővárosiak épp a PSG-vel kellett volna nyolcaddöntő meccset játsszanak. A Tordai Potaissa a European Handball League-ben indul, míg a Nagybányai Minaur és a Konstancai Dél-Dobrudzsa a Challenge-kupát váltó EHF-kupában indulhat.

Pályán kell kivívni a tagságot
Sokáig kérdés volt, hogy mi lesz a másodosztály csapataival, vagyis a négy csoport első két helyezettjével, akik ott vannak a sorozat elődöntőjében. A férfiak mezőnyében többek között a C csoportot toronymagasan megnyerő Székelyudvarhelyi Szejke SK is ott van, miként a CSU Suceava, a CS Botoșani, a CS Medgidia, a CSM Alexandria, a Kolozsvári U, a Nagyváradi VSK és a Nagyszentmiklósi Unirea.
Róluk nem született döntés, csak annyi, hogy a pályán kell kivívni a jogot a feljutásra. Ám, hogy mikor és miként, arról semmit nem lehet tudni. Valószínűsíthető, hogy valamikor június–július során.

Darvas Attila

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.