Ellenzi a nyugdíjak megadóztatását a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács

72

A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) támogatja a legfelsőbb bíróság kezdeményezését, hogy megtámadja az alkotmánybíróságon a különnyugdíjak megadóztatását előíró jogszabályt.


A CSM pénteki közleménye szerint a tanács „határozottan ellenzi” a nyugdíjak megadóztatását, hiszen az „sérti az ügyészek és bírók jogállását”. Meglátásuk szerint a magas progresszív adóval sújtott nyugdíjak „eltörlik az alkotmányban garantált jogaikat”.

A legfelsőbb bíróság csütörtöki közleményében jelentette be döntését, miszerint megtámadja az alkotmánybíróságon a szolgálati nyugdíjak megadóztatásáról szóló jogszabályt. A dokumentum szerint a legfelsőbb bíróság részlegeinek együttes ülése kielemezte a parlament által elfogadott, az Adótörvénykönyvet módosító jogszabályt, és úgy találta, hogy az az alkotmány nem kevesebb, mint tíz cikkelyének mond ellent.

A közlemény emlékeztet: az alkotmány lehetővé teszi, hogy a legfelsőbb bíróság előzetes normakontrollt kérjen az alkotmánybíróságtól mielőtt egy törvényt kihirdet az államfő. A képviselőház plénuma szerdán döntő házként módosította az Adótörvénykönyvet úgy, hogy 85%-ig terjedő progresszív adóval sújtják a 7001 lej fölötti különnyugdíjakat. A Szociáldemokrata Párt (PSD), a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) közös módosító javaslata értelmében a 2000 lej alatti nyugdíjak adómentesek lesznek, a 2000 és 7000 lej közötti nyugdíjak esetében 10 százalékos adót vetnek ki, míg a 70001 lejt meghaladó nyugdíjak esetében 85 százalékkal adózzák meg az ezt a küszöböt meghaladó összeget.A szenátus már 2019-ben hallgatólagosan elfogadta a jogszabályt.

                                                                                             Forrás: AGERPRES

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.