Ellenőrzést indít az önkormányzat

Kigyulladt egy tömbház kéménye tegnap Gyergyószentmiklóson. A tűzoltók hamar közbeléptek, senkinek nem esett baja és anyagi kár sem keletkezett. Az eset miatt azonban ellenőrzést indít az önkormányzat, hogy a veszélyes kéményeket felderítsék.

Kéménytűz miatt vonultak ki a tűzoltók. Égető gond

Nyolc óra után nem sokkal értesítették tegnap a tűzoltóságot, hogy füst árasztott el egy negyedik emeleti lakást a gyergyószentmiklósi Virág negyedben. A helyszínre érkező tűzoltók megállapították, a kémény gyulladt ki, onnan szivárgott a lakásokba a füst. Păun Ovidiu tűzoltóparancsnok a helyszínen elmondta, nagy valószínűség szerint a nem megfelelően karbantartott kémény okolható a tűzesetért. Egy első emeleti lakásban tüzelnek saját központi fűtésrendszerrel, a többi lakás a város központi fűtésrendszerére van csatlakozva. A harmadik és negyedik emeleti lakások füsttel teltek meg, sem anyagi kár, sem személyi sérülés nem történt. A tüzet ecettel oltották el, hiszen a tűzoltók elmondása szerint vízzel való locsolás esetén a hirtelen hőingadozás kárt okozhatott volna a kéményben.
Bár ezúttal nem történt komoly baj, a tűzeset miatt az önkormányzat aggodalmának adott hangot, óvatosságra, a törvények betartására intették a tömbházlakókat. Néhány éve a Bucsin negyedben volt tűz, amit engedélyekkel nem rendelkező saját fűtésrendszer okozott, akkor fedél nélkül maradt egy lakás a lángok miatt. Az eset kapcsán 2013 telén szigorú ellenőrzést indított az akkori városvezetés, bizottság járta végig a tömbházlakásokat, hogy felderítsék az improvizált fűtésrendszereket és a veszélyekre hívják fel a figyelmet. Mint kiderült, sok lépcsőházban a szellőzőbe vezették a kályhacsöveket, megfelelő kéményről nem gondoskodtak és a szükséges engedélyeket sem szerezték be.
A tegnapi kéménytűz miatt újabb ellenőrzés várható. A városháza közleményben azt írta, a most begyulladt kémény állapotáról 2013. december 20-án készült elemzés, akkor mindent rendben talált az ellenőrző bizottság. Az önkormányzat felszólítja a város lakóit, hogy a törvényt betartva, legalább évente pucolják ki a használatban levő kéményeket, és kerüljék az illegális leválásokat, az improvizált megoldásokat, amelyek balesetekhez vezethetnek.
A város polgármestere, a mostani ügyre való tekintettel, kérni fog egy újabb kéményellenőrzést, amelyre egy új bizottságot nevez ki – írja a közlemény. Amennyiben a bizottság azt tapasztalja, hogy nincsenek kellőképpen karbantartva a kémények, felszólítja a tömbház lakóit ezek rendbetételére, és a későbbiekben újra ellenőrzi azokat.

HN-információ

Kapcsolódó cikkek:

14,240RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb