Ellenőrzésre számíthatnak a méhészek

87

A tavalyig méhészkedéssel foglalkozó félezer Hargita megyei méhésznek még csak alig fele jelentette be állományát és kérte az új kaptárazonosítók kibocsátást az Országos Állattenyésztési Hivataltól. A Hargita Megyei Méhészegyesület figyelmeztet: a késlekedő, az új regisztrációs kötelezettségeiket fél vállról vevő méhészek ellenőrzésre számíthatnak.

Régi kaptárazonosítók. Ellenőrzésre számíthatnak azok a méhészek, akik még nem regisztrálták újra méhcsaládjaikat Fotó: Domján Levente

Az állattenyésztési hivatal helyszíni ellenőrzéseire számíthatnak azok a méhészek, akik tavaly ugyan szerepeltek, de az új regisztrációs és kaptárazonosítási előírások alapján idénre már nem – vagy valamilyen okból kifolyólag még nem – kérték felvételüket a hivatal nyilvántartottai­nak sorába – hívja fel az érintett méhészek figyelmét Rácz Ilona, a Hargita Megyei Méhészegyesület alelnöke.

Mindenkire kötelező
A szakember emlékeztet: az új regisztrálási és kaptárazonosítási követelménynek elvileg minden méhésznek eleget kell tenni, függetlenül a birtokolt méhcsaládok számától. A méhészeknek a nyilvántartásba vétellel tavaly év végéig a betelelt családok számát kellett jelezniük, míg hamarosan – saját felelősségre kitöltött nyilatkozat révén – az áttelelt, tavaszra maradt méhcsaládok számát lesz szükséges pontosítaniuk az Országos Állattenyésztés Hivatal felé – tette hozzá a Hargita Megyei Méhészegyesület képviselője.
„A kaptárazonosítási követelmények mindenkire vonatkoznak. A törvény nem tesz különbséget álló és vándor, kis és nagy állománnyal rendelkező méhészek között, mindenkinek szól. Az ellenőrzésekre első lépésben azok a méhészek számíthatnak, akiknek tavaly megvoltak a kaptárszámaik és szerepeltek is az állattenyésztési hivatal nyilvántartásában, de új előírások szerint már nem regisztráltak” – mondta el Rácz Ilona. Kifejtette, a Hargita Megyei Méhészegyesület berkeibe tartozó csíki, gyergyói és maroshévízi 230 méhész közül eleddig mintegy 120 tett eleget az új nyilvántartási szabályoknak, de hasonló a szám, illetve a nem regisztrált méhészek aránya az udvarhelyi méhészeket tömörítő Örösi Méhészegylet esetében is. Hargita megyében egyébként az Országos Állattenyésztési Hivataltól eleddig közel 240 méhész kérte nyilvántartásba vételét a megyében méhészkedéssel, méhtartással foglalkozó több mint félezer gazdálkodóból.

Támogatások miatt is érdemes megújítani az azonosítót
Rácz Ilona megjegyezte, a méhészeknek az új nyilvántartási és kaptárazonosítási követelményeknek nem csupán az Országos Állattenyésztési Hivatal ellenőrzései miatt érdemes eleget tenniük, hanem azért is, mert a szakhatóság által kibocsátott igazolás az Országos Vidékfejlesztési Program (PNDR), valamint az Országos Méhészeti Program (PNA) keretében elérhető támogatások igénybevételéhez is elengedhetetlen. A Méhészeti Programban elszámolható – és így utólag részben vagy teljesen finanszírozott – gyógyszerek és eszközök vásárlását a támogatásra igényt tartó méhészek már március 15-től elkezdhették. A méhészeti támogatással kapcsolatban fontos információ, hogy a méhészek első útja ezúttal ne a helyi polgármesteri hivatalok mezőgazdasági irodáihoz, hanem az állattenyésztési hivatalhoz vezessen: a PNA keretében támogatható gyógyszerek és eszközök beszerzési számlái ugyanis csak azon dátum után számolhatók el, mint ami a szakhivatal által kibocsátott igazolás keltezési időpontjaként szerepel.
„Az állattenyésztési hivatal igazolásának dátuma minimum egy nappal korábbi kell legyen, mint az elszámoláshoz kibocsátott első számláé. Magyarul: amíg az állattenyésztési hivataltól nem kérték ki a méhcsaládok számára vonatkozó igazolást, a támogatásra pályázó méhészek ne fogjanak neki vásárolni a tavaszi kezelésekhez szükséges gyógyszereket” – tanácsolja a Hargita Megyei Méhészegyesület alelnöke.

Még nem késő
Az a méhész, aki eddig méhcsaládállományával az állattenyésztő hivatalnál nem regisztrált, a napokban is bármikor megteheti: a nyilvántartásba vételhez az illetékes polgármesteri hivataltól kapott igazolás, a személyi igazolvány másolata, valamint az állategészségügyi regisztráció másolata szükséges. Jogi személyek esetében természetesen a cégbejegyzési dokumentumok is nélkülözhetetlenek. A felsorolt dokumentumokkal a méhészek fordulhatnak közvetlenül az Országos Állattenyésztési Hivatal Hargita megyei, csíkzsögödben működő kirendeltségéhez, de a nyilvántartásba vételhez igénybe vehetik a Hargita Megyei Méhészegyesület segítségét is. A beérkező kérelmeket ez esetben a méhészegyesület juttatja el a zsögödi szakhatósághoz – mutatott rá Rácz Ilona.
Azok a méhészek, akiknek a tél folyamán méhcsaládjai pusztultak el, de már korábban, még az őszi időszakban eleget tettek regisztrációs kötelezettségeiknek, az Országos Állattenyésztési Hivatalnak nyilatkozatban szükséges jelezniük veszteségeiket. A méhészeti támogatás igénybevételéhez ugyanis már a szakhatóság új, naprakész állapotot tükröző igazolása szükséges.

[box type=”shadow” ]Pár lejjel drágultak a támogatott méhészeti gyógyszerek

Két-három lejjel kerülnek többe idén a méhészek körében legkeresettebbnek számító atka és nozema elleni készítmények. A hazai méhészeti kutatóintézet által előállított termékek közül a Varachet Forte dobozáért 45 lejt, míg a Protofilért 40 lejt kénytelenek fizetni a méhészek. A méhészeti gyógyszerek vásárlása továbbra is az állatorvosok által kiállított rendelőív – románul „Nota de comandă” – 3-as melléklete alapján történhet. Az állatorvostól kapott dokumentum mellé a személyi igazolvány és az állategészségügyi regisztráció másolata szükséges, jogi személyek esetében pedig a cégbejegyzési iratok. A méhcsaládok tavaszi erősítéséhez, atka elleni kezeléséhez szükséges gyógyszerek a Hargita Megyei Méhészegyesület csíkszeredai, Temesvári sugárúti székházánál engedélyezett gyógyszerraktárból is beszerezhetők. Rácz Ilona, a méhészegyesület alelnöke a méhcsaládok kezelésére használt gyógyszerek megválasztásakor óvatosságra, fokozott körültekintésre, valamint az ajánlott dózis pontos betartására kéri a méhészeket: az utóbbi két esztendőben ugyanis a Varatraz nevű készítmény több Hargita megyei méhészetben tömeges méhpusztulást okozott.[/box]

Domján Levente

A cikk a Hargita Népe március 22-i számában jelent meg.

 

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek