Ellenőrizték a beruházásokat

Udvarhelyszék

69

Udvarhelyszéki beruházásokat, útépítéseket ellenőrzött az elmúlt hét végén a Hargita megyei önkormányzat vezetősége. Tordát­falva és Tarcsafalva között földcsuszamlás miatt megsüllyedt az út, elkezdték a javítását. Nagygalambfalva és Décs­falva között híd épül, a szükséges források egyharmada még hiányzik, ezzel együtt még idén befejezik a tervek szerint a munkát – közölte lapunkkal a megyei önkormányzat sajtószolgálata.

Ellenőrző körút. Akadnak gondok, de azért haladnak a beruházások                       Fotó: HMT sajtószolgálat

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint a megyében csaknem 50 beruházás zajlik ezekben a napokban.
– Folytatnunk kell az elkezdett munkát. Lassan, kis lépésekben feloldják a korlátozásokat, és újra kell indítanunk a gazdaságot. Jelenleg több száz ember dolgozik megyeszerte a beruházásainkon, munkahelyeket biztosítva, ezt kell fenntartanunk és folytatnunk – idézi a közlemény a megyei tanács elnökét.
Bíró Barna Botond, a megyei önkormányzat alelnöke ugyanakkor úgy véli, a most zajló beruházások, az utak épülése, az iskolák felújítása a járvány enyhülése után nagyban hozzájárulnak majd Ud­varhelyszék gazdasági és társadalmi életének felrázásához. Az elöljáró kiemelte, a térség polgármestereivel ugyanakkor a megváltozott turisztikai lehetőségek kiaknázásán is dolgoznak – áll a közleményben.

A földcsuszamlás okozta kár és javítása
A tájékoztatás szerint a terepszemle során elsőként a Tarcsafalva és Tordátfalva közötti útszakasz nemrég megsüllyedt részén vizsgálták meg, hogy mennyire csúszott meg a domboldal. A megyei önkormányzat képviselői mellett a műszaki vezérigazgatóság munkatársai, a felújított út kivitelezője, tervezője és a munkálatok felügyelője vett részt a terepszemlén. A helyszíni megbeszélés tárgyát az éppen soron következő teendők képezték, amelyek révén akár már idén helyrehozhatják, a földcsuszamlás miatt bekövetkezett károsodásokat. A kivitelező, a tervező és a munkálatok felügyelője egyetértettek a helyszínen, hogy a teljes, 12 kilométeres út támfallal történő megerősítése költséges és indokolatlan lett volna. A megyei tanács elkezdte a mélyfúrások és tanulmányok megrendelését a sza­kasz javítására.

Idén befejeznék a Nagygalambfalva és Décsfalva közötti hidat
A megyeháza küldöttsége a Nyikómente után a Küküllő­mentén folyatta a terepszemlét. A Nagygalambfalva és Décsfalva közötti híd munkálatait tekintették meg az elöljárók, illetve egyeztettek a kivitelezővel. A beruházáshoz szükséges összeg közel egyharmada még nem áll rendelkezésre, ennek ellenére a munkálatokat még idén szeretnék befejezni. Az építő becslése szerint szeptember–október folyamán már az első réteg aszfalt is rákerül az új hidra.
Gyerkó Levente, Galambfalva község polgármestere szerint jó ütemben dolgozik a kivitelező cég. Mint mondta, a megye egyik legforgalmasabb útja a 137-es megyei út, ezért fontos, hogy mielőbb megépüljön az új híd. Ebben a hónapban elkészülnek a támfalakkal meg a két hídfővel.

Több útépítés és egy iskola felújítása
A megyei önkormányzat karavánja Székelyderzsre, Kányádra és Parajdra is ellátogatott. István Adrian, Székelyderzs polgármestere elmondta, a 15-ös községi utat is sikerült idén befejezni, amely összeköti Agyagfalvát Székelymuzsnával, az út pedig a most épülő megyei útba csatlakozik, így jelentősen könnyebbé válik a közlekedés a község ezen a részén. A 133-as megyei út felújításával a Maros megyei Erked felé lesz egy újabb ponton átjárható a megyehatár. Parajdon az Áprily Lajos iskola felújítási munkálatait mérték fel, ahol kiderült, további forrásokra lesz szükség.
Bokor Sándor polgármester elmondta, hét felújított tanterem fogadja ősszel a diákokat.

HN-információ

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.