Ellenőrizhetik számláikat az állattartók

116

A Hargita megyei támogatásra jogosult gazdák 95 százalékának folyósította eddig a 2015-ös esztendőre járó területalapú és állattenyésztési támogatásokat a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) – állította tegnap lapunknak Haschi András, az APIA Hargita megyei igazgatója. A szakember elismerte, az agrár-környezetgazdálkodási csomagokat igénylő gazdák közül viszont még háromezren várnak az őket megillető támogatási összegekre.

Legelő nyáj Csíksomlyón. A juhosgazdákat is kifizette az APIA Fotó: Domján Levente
Legelő nyáj Csíksomlyón. A juhosgazdákat is kifizette az APIA Fotó: Domján Levente

Jól halad a Hargita megyei állattenyésztőknek járó támogatási összegek folyósításával a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség. Haschi András, az APIA megyei igazgatója 95 százalékos kifizetési rátáról beszél, de legkésőbb a hónap végéig azoknak a gazdáknak az ügyére is pontot tennének, akiknek a támogatás-kifizetését jelenleg valamilyen egyéni probléma hátráltatja.
– Az utolsó két hét alatt több tízmillió eurót folyósítottunk a Hargita megyei gazdák bankszámlájára. Az átmeneti támogatások kapcsán kifizettük a tejtermelőknek járó ANTZ 7-es, a húsmarhásoknak járó 8-as és a juh- és kecsketartóknak járó ANTZ 9-es támogatásokat. Kifizettük a szarvasmarhatartók nagy hányadát is, jelenleg a húsmarha-tenyésztőknek járó uniós egyedenkénti 1221 eurós támogatás folyósításán dolgozunk. Augusztus 15-én, az ünnepnap ellenére is dolgoztunk: újabb gazdák neve került fel a kifizetésre engedélyezettek listájára. Összességében a Hargita megyei támogatásra jogosultak 95 százaléka juthatott pénzéhez. Gond viszont, hogy több tavalyi támogatási kérelem esetében is csak most tisztázzuk a felmerült problémákat, egészen egyszerűen azért, mert a számítógépes rendszer, amivel dolgozunk, hibaüzenetek formájában csak most jelzi ezeket. Most gazdáról gazdára, kérelemről kérelemre haladva tisztázzuk a felmerülő egyéni gondokat. Például ahol farmtranszfer történt, vagyis a gazdaságot egyik gazda átadta a másiknak, gyakran nem egyeznek az állatazonosítók, nem stimmelnek a kérelemhez csatolt dokumentumok, az azokon szereplő dátumokat. Olyan eset is előfordult, hogy egy adott állatnak a fülszáma a Hargita megyei és egy másik megyéből benyújtott támogatási kérelemben is szerepelt, emiatt gyakran egy, vagy másfél évre visszamenőleg kell az ilyen és ehhez hasonló kérdéseket tisztázni. A gazdák maradék 5 százalékának a kifizetése ilyen okok, vagy más komplexebb problémák miatt csúszik – sorolta lapunknak Haschi. Augusztus végéig viszont – amennyiben a támogatással kapcsolatos problémákat sikerült megoldani – valamennyi gazda pénzéhez juthat – jegyzi meg az APIA Hargita megyei igazgatója.
Az új agrár-környezetgazdálkodási (AKG) csomagok nyomán járó támogatások folyósítását viszont továbbra is bizonytalanság övezi: azokról az AKG-támogatásokról van szó, amit már nem a korábbi, 2007–2013 időszakban vállaltakat tovább folytatva, hanem az új, 2020-as vidékfejlesztési program szabályainak megfelelően vettek igénybe a gazdák – pontosít Haschi András. Hargita megyéből márpedig az új agrár-környezetgazdálkodási csomagokat – döntően az egyes számú csomagot – több mint 3 ezer gazda kérelmezte. Az új AKG-támogatások kifizetésére viszont az APIA-nak nincs előre megszabott határideje.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek