2021, január 19, kedd.
custom_html_banner1

Elkezdték a napelemek felszerelését

 

 

Elkezdődött a Zöld ház program keretében az államilag támogatott fotovoltaikus napelemes rendszerek telepítése Hargita megyében. Van, ahol már nekifogott a munkának a kivitelező vállalat, ezt a hetet azonban még a szerződések véglegesítésére szánják. Igaz, a pályázatok alig több mint felét fogadta el a Környezetvédelmi Alap, de aki sikeresen pályázott, már csak két aláírásnyira van attól, hogy nála is elkezdjék felszerelni a napelemes rendszereket.

Elkezdték a héten a foto­vol­taikus napelemes rendszerek telepítését – közölte lapunk megkeresésére Mészáros Csaba, a csíkmadarasi székhelyű Aqua Energia Rt. ügyvezetője. Hozzáfűzte a hét folyamán több mint száz szerződést írnak alá az ügyfelekkel, és noha nyolc hónap áll rendelkezésükre, hogy valamennyit felszereljék, november végéig szeretnék befejezni valamennyi napelemes rendszer telepítését. Mint részletezte: ennek az az oka, hogy egyszerűen nem akarják megvárni a telet, mert akkor sokkal nehezebb dolgozniuk.

Elhárult az utolsó akadály

Kérdésünkre Mészáros Csaba elmondta: azért most fognak hozzá a munkához, mert a múlt héten az utolsó akadály is elhárult: a Környezetvédelem Alap honlapjáról ugyanis végre le lehetett tölteni a végleges, jóváhagyott szerződéseket. Ez azt jelenti, hogy már csak annyi maradt hátra, hogy az ügyfeleik is ellássák kézjegyükkel a hivatalos dokumentumot. Hozzáfűzte: megfeszített tempóban fognak dolgozni, hogy még a tél beállta előtt eleget tegyenek a szerződésben vállalt kötelezettségeiknek. Kérdésünkre ugyanakkor elmondta: hiába állt országos szinten 656 millió lejes keretösszeg a fotovoltaikus rendszerek telepítésére, annak alig több mint a felére sikerült csak szerződést kötni. Sok pályázatot ugyanis elutasítottak, a legtöbb esetben azért, mert tisztázatlan volt az ingatlanok tulajdonjoga. Sok örökös azért bukta el a pályázatot, mert nem tudott idejében a végére érni a hagyatéki tárgyalásnak. Hargita megyében az is gondot okozott, ha a kérésben benyújtott név nem egyezett a hivatalos okiratokban szereplő névvel. Azaz előfordult, hogy hol magyarul, hogy románul szerepelt az igényt benyújtó neve. A Hargita Népének Mészáros Csaba elmondta: a világjárvány is hátráltatta a pályázatok elbírálását, mert a Környezetvédelmi Alap adminisztratív kapacitását is csökkentették a bevezetett korlátozó intézkedések. 

Dióhéjban a programról

A Környezetvédelmi Alap Zöld ház programjának jelenlegi kiírásában összesen 656 millió lejes keretösszeg állt rendelkezésre, amelyből országszerte mintegy 33 ezer, legkevesebb 3kWp teljesítményű fotovoltaikus napelemes rendszer telepítése finanszírozható. Az érdeklődők legfeljebb 20 ezer lej értékben pályázhatnak támogatásra, a beruházás teljes költségének egytizedét pedig önrészként nekik kell vállalniuk.

Mészáros Csaba kérdésünkre elmondta: úgy lehet számolni, hogy a 2250 lejes befektetés két éven belül megtérül, egy átlagos fotovoltaikus napelemes rendszer ugyanis évente mintegy 1500 lej értékű energiát állít elő. A Környezetvédelmi Alap honlapján múlt héten közzétett sajtóközleményé­ben ugyanakkor bejelentette: idén ősszel új pályázati kiírásra lehet számítani. A közlemény szerint egyszerűsíteni fogják a pályázati kritériumrendszert és hamarabb elbírálják majd a pályázatokat. Egyelőre országszerte 4500 szerződést hagytak jóvá és küldtek ki aláírásra, az elutasított kérések esetében pedig a benyújtott fellebbezéseket a hét folyamán elbírálják. Mint arról korábban beszámoltunk: a Környezetvédelmi Alap hivatalos honlapján közzétette az akkreditált cégek névsorát, amelyek telepíthetik a fotovoltaikus napelemes rendszereket. Hargita megyében összesen kilenc vállalat – Csíkszékről az Aqua Energia Rt., a Gresoltech Aredolf Kft., a Proelec Kft. és a Tigra-Will Kft., Székelyudvarhelyről a Cabsat Kft., a Melinda Impex Instal Kft., a Solardoktor Kft. és a Zozovill Kft., Gyergyósalamásról pedig a Selbo Grup Kft. – szerepel a listán.


Kapcsolódó cikkek:

14,319RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb