Elkezdődtek a Talentumnapok

Csendes, nyugodt már-már idillinek nevezhető hangulatban kezdődött el a kilencedik alkalommal megszervezett Talentumnapok. A Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság rendezvényének a zsögödfürdői Cari tábor ad otthont 2019. június 19–20. között. Mindkét napon több mint ötszáz gyerek vesz részt a tehetséggondozó eseményen és a kapcsolódó, a gyerekek színvonalas szórakozását szolgáló kiegészítő rendezvényeken

Rendezvénynyitó a Cari táborban. Tehetséggondozás Fotók: László F. Csaba

Amikor megérkeztünk a rendezvény helyszínére, szinte idilli kép fogadott: a Cari tábor tele volt gyerekekkel, többen közülük önfeledten fociztak. A színpaddal szemben sátrak alá húzódva várhattuk meg, amíg hivatalosan is megnyitják a rendezvénysorozatot, a szervezők arról is gondoskodtak, hogy finom szendvicsekben se legyen hiány a várakozás ideje alatt. Egyébként nem kellett soká várnunk, ugyanis két fiatal, Zsigmond Roxána és Moldován Árpád néhány perc múlva mikrofont ragadt, ők konferálták fel a fellépőket a színpadon.

Előtte természetesen Elekes Zoltán, a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság vezetője köszöntötte a gyerekeket. Elmondta: mind a rendezvénynek, mind a helyszínnek hagyománya van már. Az intézményvezető fontosnak nevezte, hogy a gyerekek művészetekkel, sporttal foglalkozzanak. Emlékeztetett: május végén jó néhány zenekar lépett fel a For Fun Egyesület és a gyermekvédelmi igazgatóság jótékonysági fesztiválján a Mikó-várban. Az így szerzett bevételből támogatták a Talentumnapokat is. Elekes Zoltán ugyanakkor arra hívta fel a gyerekek és nevelőik figyelmét, hogy ebből a keretből arra is futja, hogy az igazán tehetséges gyerekeknek igény szerint hangszereket vásároljanak, vagy ha kell, nyelviskolába írassák őket.

A hivatalos megnyitót követően a Hargita Népének elmondta: tegnap a legifjabb korosztály, az elemibe járó gyerekek mutathatták meg tehetségüket, ma pedig az egy korosztállyal idősebb gyerekek mutathatják meg, hogy mennyire ügyesek. Kérdésünkre hozzáfűzte: mindkét nap több mint ötszáz résztvevője van rendezvényüknek. A tehetségüket megmutató gyerekek Hargita megye valamennyi szegletét képviselik. A gyermekvédelmi igazgatóság központjai­ból, a nevelőszülői hálózatból, Székelykeresztúrtól Bélborig a megye minden sarkából érkeztek a táborba a gyerekek. Elekes Zoltán kérdésünkre elmondta: az számukra a legfontosabb, hogy bátorítsák a gyerekeket a művészetekkel és a sportolással való foglalkozásra. Idén sportvetélkedők, lovagkort bemutató foglalkozások is vannak a kiegészítő események között, a hegyimentők is meglepik a kicsiket egy foglalkozással.

Kiss Előd-Gergely