Elkezdődtek a SMR-ellenőrzések

Hargita megyéből 643 állattartót keresnek fel az állatorvosok

1 224

A vonatkozó helyes gazdálkodói követelmények, a nyilvántartási adatok és az állomány tételes ellenőrzése érdekében hatszáznál is több Hargita megyei állattartó farmjára látogatnak el az augusztus–szeptember folyamán zajló támogatásellenőrzési kampány keretében a hatósági állatorvosok.

Élet a farmon. Megvizsgálják az állományt és a körülményeket Fotó: Domján Levente

Hatszáznál is több állattenyésztési támogatást igénylő gazdát ellenőriznek idén Hargita megyéből a hatósági állatorvosok: a szakhatóság munkatársai a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség megbízásából az ún. SMR-pontokat, azaz a vonatkozó állatjóléti és a helyes gazdálkodási követelményekre vonatkozó előírások betartását kérik számon a támogatást igénylő állattartókon – tájékoztatta lapunkat Ladó Zsolt, a Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság vezetője. A SMR-s ellenőrzési szelvénybe Hargita megyéből ezúttal 643 állattartót soroltak: ellenőrzésükre szeptember végéig kaptak határidőt a hatósági állatorvosok.
Ladó Zsolt kifejtette, az ellenőrzések alkalmával nem kérnek többet annál, mint ami az állattartóknak jószágállományuk állategészségügyi nyilvántartásba vétele kapcsán amúgy is alapkötelessége: azaz a tulajdonukban lévő haszonállatok fülszámozása, követhetősége és a minimálisan elvárt tartási körülmények biztosítása. Újdonság, hogy az ellenőrzést végző állatorvosok ezúttal fülszámleolvasókat is kaptak, így a farmon és a legelőkön lévő állomány adatait az adatbázisban szereplőkével már másnapra össze tudják vetni.
– Ha minden rendben van, akkor a gazdák az igényelt támogatási csomagból részesülnek. Ha viszont szabálytalanságokat, kihágásokat észlelnek a kollégák, akkor az akár a támogatás részbeni vagy teljes elvesztését is maga után vonhatja. A gazdáknak is megvannak a kötelezettségeik. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján tudjuk, hogy rendre akadnak olyan gazdák, akik átsiklanak az állategészségügyi követelmények fölött. Például év közben saját szükségletükre vágnak le állatot, anélkül, hogy a vágást bejelentették volna a körzeti állatorvosnak. A követhetőség érdekében minden fajta állatmozgást – születést, döglést, vágást, eladást – kötelesek a farmregiszterben jegyezni és meghatározott időn belül bejelenteni a helyi állatorvosnak, annak érdekében, hogy az adatbázisban szereplő állomány pontosan megfeleljen a valósággal, a gazdaságban ténylegesen szereplő állománnyal. Kötelesek például a 18 hónapnál idősebb juhok vagy a 36 hónapnál idősebb szarvasmarhák vágása, elhullása esetében az agytörzset szúrópróbaszerűen laborvizsgálatra beszolgáltatni. Ugyanis ezen korcsoportok esetében, amennyiben az agyat a szivacsos agyvelőgyulladás kiszűrése érdekében nem vizsgálják be, az állat húsa nem kerülhet emberi fogyasztásra – sorolta a megyei főállatorvos.
Ladó doktor figyelmeztet: a támogatási feltételeket mindenkinek érdemes komolyan vennie, ugyanis több ízben előfordult már, hogy a tagok, állattartók egyéni hibája vagy mulasztása miatt közbirtokosságok, s így egész gazdaközösségek elestek a támogatástól.
– A támogatás részbeni megvonása a kihágás súlyosságától függően 5 százaléktól akár 50 százalékig is elmehet, de akár teljes támogatásvesztéshez is vezethet – emlékeztetett a szakember. A főállatorvos elismerte, a komolyabb támogatási összegeket bukó közbirtokosságoknak azt ajánlják, hogy saját berkeiken belül következetesen igyekezzenek fényt deríteni az állattartó tagok mulasztásai­ra, és a hibák orvoslásával a támogatási követelmény maradéktalan betartására.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.