2021, január 18, hétfő.

Elkezdődött az illegális erdeigyümölcs-szedés

A környező erdős területek több pontján is erdeigyümölcs-szedők táborait fedezték fel a gyergyószentmiklósi polgárőrök. A tevékenység idénye elkezdődött, és csakúgy, mint tavaly, ezúttal is tenni kell a törvényes keretek betartása érdekében – hangsúlyozta lapunknak Bajkó László, a Gyergyószentmiklósi Polgárőrség vezetője. Mint kifejtette: folyamatosan dolgoznak, több hasonló tábort is meglátogattak a napokban. Madaras Szidónia, Gyergyószentmiklós Polgármesteri Hivatalának szóvivője megerősítette: idén is átfogó razziák lesznek.

gyergyo_polgarorseg_01

[dropcap]S[/dropcap]átrak, megnyirbált, néhol kivágott fák és óriási mennyiségű szemét fogadta a gyergyószentmiklósi polgárőröket a Pricske-tető felé vezető úton. Az erdeigyümölcs-szedők gondosan letáboroztak a hegyoldalban, szemtanúk elmondása szerint éjszaka óriási tábortüzeket raknak, sokan a legrosszabbtól tartanak, mondván, bármikor kialakulhat egy erdőtűz.
Ellepték az erdőket
Bajkó László, a Gyergyó­szent­miklósi Polgárőrség vezetőjének elmondása szerint nemcsak a Pricskén van jelen a probléma: Békényfőn, Csanódon, és Kovácspéterben is többen letáboroztak, illegálisan szedik az erdei gyümölcsöt, és rengeteg szemetet hagynak maguk után.
– A tevékenység idén is óriási méreteket ölt, mi egyelőre csak annyit tehetünk, hogy fényképeket készítünk, és távozásra szólítjuk fel a csoportokat – jegyezte meg Bajkó, hangsúlyozva: nem gyergyóiak, hanem máshonnan érkezők szedik le a sokszor még éretlen erdei gyümölcsöt.
A polgárőrség vezetője hozzátette: a területeken dolgozó pásztorok is tartanak a gyümölcsszedőktől, mivel elmondásuk szerint tavaly több állatot is eltulajdonítottak tőlük.

Egyeztetnek a hatósági szervek, razziák lesznek
Az esetleges razziákkal kapcsolatos újságírói kérdésre válaszolva Bajkó László kifejtette: tudomása szerint hamarosan elkészül az erre vonatkozó ütemterv, és akkor komolyabban is felléphetnek az erdeigyümölcs-szedők táborai ellen.
– A polgárőrség mindig aktívan kivette részét a hasonló akciókból, és ezt folytatni szeretnénk – fogalmazott.
Madaras Szidónia, a gyergyó­szentmiklósi polgármesteri hivatal szóvivője megerősítette: jelenleg egyeztetések zajlanak a Gyer­gyó­szentmiklósi Helyi Rendőrség és a különböző hatósági szervek között, átfogó razziasorozatra készülnek, és ütemterv is lesz.
Hozzátette: idén eddig – bejelentések következtében – négy esetben ment ki helyszínre a helyi rendőrség járőrcsapata, néhol büntetéseket is kiróttak. Hangsúlyozta: nem a gyergyószentmiklósi egyszerű erdeigyümölcs-szedőkről van szó.
– Amit a környék megtermel, az ennek a közösségnek a javát kell szolgálja, azonban mindannyiunk felelőssége, hogy ezt ne lehessen garázdálkodó módon visszaélésekre használni – fejtette ki.

Kertész László

Kapcsolódó cikkek:

14,316RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb