Elkezdődött az érettségi, jövő héten zajlik az „abszolváló”

Idén is más megyében javítják a dolgozatokat

59

Hétfőn kezdődik a nyolcadikosok záróvizsgája, az érettségizők esetében pedig a nyelvi és digitális kompetenciák egyenértékesítése kezdődött el tegnap a korábbi eredmények alapján. A tanintézmények felkészültek a különleges körülmények között történő vizsgaidőszakra.

Távolság, fertőtlenítés, vizsgadrukk. Indulnak a cikluszáró megmérettetések                  Fotó: László F. Csaba

A tanfelügyelőség munkatársai az összes tanintézményt meglátogatták, hogy sikerült-e teljesíteni minden szükséges feltételt a diákok fogadására – közölte Demeter Levente főtanfelügyelő. Gyakorlatilag az ellenőrzést már májusban elkezdték, mielőtt még visszatértek volna a nyolcadikos tanulók és a középiskolák végzősei az iskolákba, akik még ma is konzultációkon vesznek részt. Megyénkben 113 iskolában szerveztek felkészítőket.

Nyolcadikosok megmérettetése
Hétfőn, június 15-én rajtol az országos értékelő vizsga, amelyre az összes nyolcadikos 93 százaléka iratkozott be, közel 3000 tanuló írásbelizik a három főtantárgyból, azok maradnak ki, akik megbuktak valamilyen tárgyból, illetve néhány sajátos nevelési igényű tanuló – sorolta Demeter Levente. Egyébként a törvény értelmében és az esélyegyenlőség jegyében az ún. CES-es bizonylattal rendelkező, illetve fogyatékkal élő diákok speciális körülmények között vizsgázhatnak, kérhetnek például több időt, vagy akár azt is, hogy diktálják le számukra a feladatokat.
A nyolcadikosok saját iskolájukban vizsgáznak, összesen 97 vizsgaközpont van a megyében. A dolgozatokat ezúttal is más megyében javítják, és Csíkszeredában is lesz két javítóközpont a Liviu Rebreanu Általános Iskolában és a Petőfi Sándor Általános Iskolában. A vizsgák 9 órakor kezdődnek, de azelőtt egy órával már ott kell lenniük a tanulóknak az iskolában. Akárcsak az előző években, a vizsgákról kép- és hangfelvétel készül, és 120 perc van a tételek kidolgozására. Június 15-én román nyelv és irodalomból, 17-én matematikából és 18-án a nemzeti kisebbségekhez tartozó diákok anyanyelvből írnak.

Eredmények és pótvizsga
Az eredmények június 22-re várhatók, leghamarabb a tanügy­minisztérium honlapján (edu.ro), de az iskolák is kifüggesztik. Aznap délután és másnap lehet fellebbezni, ha valaki nem ért egyet a kapott jeggyel, a végleges eredményeket pedig június 27-én hozzák nyilvánosságra.
A járványhelyzet miatt külön vizsgaidőszakot is kijelölt a szaktárca azok számára, akik a hétfőn kezdődő vizsgák alatt betegednek meg, illetve akik épp betegek vagy hatósági, valamint házi elkülönítésben vannak. A pótvizsga június 29.–július 1. között zajlik.

Érettségi
A tizenkettedikesek (2162 tanuló) majdnem mind jelentkeztek az érettségire, de részt vehetnek a vizsgákon a korábbi évek végzősei is. Míg az előző években megyeszerte csak néhány vizsgaközpont volt, idén 26 tanintézményben szerveznek megmérettetést, minden olyan helyszínen, ahol legalább 30-an beiratkoztak. Ugyancsak Csík­szeredában lesz két vizsgaközpont, ahol más megyéből érkező dolgozatokat javítanak majd.
A járványhelyzet miatt elmarad a szóbeli vizsga, ennek pótlására éppen ezekben a napokban, június 11. és 17. között történik a nyelvi és digitális kompetenciák egyenértékesítése és elismerése az iskolában szerzett jegyek alapján. Átlagot számolnak a románból, magyarból, idegen nyelvből és informatikából elért év végi osztályzatokból, és idén a nyelvvizsgákat és az informatikai képességvizsgákat is elfogadják azoktól, akik ilyennel rendelkeznek.
Az első vizsga román nyelvből és irodalomból lesz június 22-én, majd következik az anyanyelv, a szaknak megfelelő választott tantárgy, és egy másik választott tantárgy. A vizsgasorozat június 25-én ér véget, eredményeket június 30-án közölnek. Aznap és másnap lehet megóvni a nem tetsző osztályzatot, a végleges eredmények július 5-ére várhatók. Természetesen az érettségi is kamerák előtt zajlik.

Biztonság
A diákokat hőmérővel fogadják az iskoláknál. Egyelőre nem tudni pontosan, hogy mi lesz azokkal, akiknek a szaktárca által megszabott 37,3 fokot meghaladja a hőmérséklete. A nép ügyvédje ugyanis diszkriminációra hivatkozva megtámadta ezt a rendeletet az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál. A hét közepén a testület meg is hozta a döntés, hogy valóban megkülönböztető eljárás a lázas tanulók kizárása a vizsgákról.
A vizsgázókat előre kijelölt útvonalon pedagógusok kísérik a megfelelően fertőtlenített tantermekbe, többnyire azokba a padokba ülnek, ahol a felkészítőkön is. Egy padban egy tanuló ülhet, a két méter távolságot kötelezően be kell tartani. Minden olyan tárgyat, amit nem szabad bevinni a vizsgára, egy külön erre a célra elkülönített teremben kell elhelyezni. A termeket ellátták kézfertőtlenítővel és mindenki – felvigyázó tanár és diák – számára kötelező a védőmaszk viselése. A főtanfelügyelő elmondta, hogy 284 000 maszkot kaptak a minisztériumtól, a mennyiség bőven elég lesz még a pedagógusok vizsgájára is. Személyenként naponta két maszkot osztanak ki.

Asztalos Ágnes

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.