Elkezdődött a székelyföldi lovas idény

8. Csíkszentdomokosi Lovasnap

42

Számos érdeklődővel és attrakcióval zajlott a hétvégén a 8. alkalommal megszervezett Csík­szentdomokosi Lovasnap. Sport(szerű) programok, az állatok képességeinek bemutatása, de egyben a lovak kímélése és a kulturált viselkedés is jellemezte a rendezvényt. A fogathajtást megnyerő Bajkó Tibor hangsúlyozta: összességében nagyobb támogatás szükséges a székelyföldi lovas élet fejlődéséhez.

Készülődés a megmérettetésre. Támogatást érdemel, ami közkedvelt Fotó: Kovács Hont Imre

Szombaton tartották a Csík­szent­domokosi Lovasnap nyol­cadik kiadását. Az idei eseményt is jó hangulat övezte, több ezren ellátogattak a helyszínre, a legnépszerűbb programpont pedig a lovas erőpróba volt.

Az erőpróba volt a legnépszerűbb
Az egész napos rendezvényt a Csíkszentdomokosi Fúvószenekar nyitotta meg, ezt követően a díjugratás volt látható csíkszeredai, csíkdelnei, gyergyóre­metei, gyergyószárhegyi és székely­ud­var­helyi résztvevőkkel. A két fordulóból álló fogathajtás versenyszámára kevesebben jelentkeztek: hét személy nevezett be, köztük gyer­gyószentmiklósi, csíkmadarasi, csík­karcfalvi és újtusnádi lovasok is. Az erőpróba kihívásra jelentkeztek a legtöbben: 22 személy tette próbára a lovak igavonó képességét.
Albert Alfonz-Pál alpolgármester, a rendezvény főszervezője lapunknak elmondta: kis és nagy kategóriában lehetett benevezni utóbbi versenyszámra: 3, illetve 4 köbméter fa elhúzatása jelentette a kihívást.
– Kulturált és balesetmentes rendezvényre törekedtünk, és nagyon örülök, hogy ezt sikerült megvalósítanunk. Fontos volt, hogy a szórakozás mellett a környezetünkre is figyeljünk, és úgy látom, ezt is kipipálhatjuk, hiszen a focipályán egyetlen eldobott poharat sem látni. Ez a korábbi évekre nem volt jellemző, ezért nagy dolog számunkra – szögezte le az alpolgármester.
A lovasnapnak egyébként – más lovas rendezvényekhez hasonlóan – szigorú szabályai vannak: a káromkodás vagy az állat ütlegelése azonnali kizárással járt. Albert Alfonz-Pál ezért hangsúlyozta: a rendezvény nem a lovak kínzásáról szól!
A versenyszámok közben egyébként a Márton Áron Általános Iskola népdalcsoportjának, valamint Ugron Attila és kaszkadőrcsapatának bemutatója is szórakoztatta a jelenlévőket.
– Ennek a felcsíki lovasnapnak nincs párja a környéken. Nagyon örülök, hogy évről évre színvonalasabb programmal készül Csík­szentdomokos – méltatta a szervezők munkáját Tánczos Barna szenátor.

Erőpróba, nagy kategória:
1. hely Kovács Gábor (Torja), 2. hely: Ferenc Zoltán (Csík­szent­domokos), 3. hely: Görbe Csongor (Balánbánya).
Erőpróba, kis kategória:
1. hely: Dobos Imre (Csíkszentdomokos), 2. hely: Kopacz Levente (Csíkszentdomokos), 3. hely: Dobos Károly (Csíkszent­domokos).
Fogathajtás: 1. hely: Bajkó Tibor (Gyergyószentmiklós), 2. hely: Dobondi István (Csíkmadaras), 3. hely: Kosza Levente (Csíkjenőfalva).
Díjugratás, kezdő kategória (a települést illetően a szervezők nem tudtak adattal szolgálni):
1. hely: Bíró Eszter, 2. hely: Huszár Barbara, 3. hely: Balog Bernadett.
Díjugratás, haladók:
1. hely: Antal Csaba, 2. hely: Joó Barna, 3. hely: György Amanda.

Az egészséges életmód velejárója
Bajkó Tibor, a Krigel Sportklub vezetője – aki egyben az esemény szakkommentátora is volt, és ezúttal is megnyerte a fogathajtó versenyszámot – lapunknak nyilatkozva kiemelte, hogy nagyon jó programsorozat valósult meg idén Csíkszentdomokoson, ugyanakkor aggodalmának is hangot adott, miszerint nagyobb támogatás nélkül nem fejlődhetnek a lovasspor­tok Székelyföldön.
– Ahhoz, hogy nagyobb tömegeket tudjunk megszólítani, nagyobb támogatottságra van szükség. Csíkszentdomokoson látszott, hogy a népszerű programok rengeteg embert vonzottak, és ezt a növekvő tendenciát kellene tartani a továbbiakban is. Nem szabad elfelednünk, hogy Székelyföldön jelentős hagyományőrző szerepe van a lovas eseményeknek, emellett ha valóban egészséges életmódot akarunk biztosítani fiataljainknak, akkor hangsúlyoznunk kell, hogy a lovassportok az első helyen álljanak az életükben – részletezte Bajkó Tibor.
Az esemény végén minden kategóriában díjazták a legeredményesebb résztvevőket.

Keresztes Bea

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.