Elkezdődött a parkosítás

Korszerűsödő Tusnádfürdő

452

Hétfő óta már dolgoznak a kivitelező Garden Proiect alkalmazottai Tusnádfürdőn, ahol a városképet is nagyban befolyásoló három parkot újítanak meg, egyiküket szabadidőparkká alakítva. A legkisebb zöldövezet rendezését már idén befejezik, a másik kettőnél csak a terepet készítik elő. Emellett napokon belül aláírhatják a Csukás-tó környékének rendezését szolgáló 12 millió lejes munkálat finanszírozási szerződését is, és átvehetik az Állomás utca korszerűsített utcahálózatát.

Padok, sétány és játszótér lesz nemsokára. Elhanyagolt zöldövezeteket parkosítanak

Elkezdődött az ország legkisebb városa három elhanyagolt zöldövezetének a korszerűsítése. A 6,2 millió lej értékű fejlesztésnek mindössze 2 százaléka önrész, a többit uniós forrásokból biztosítják. A kivitelezést a Garden Proiect nyerte meg, és hétfőn bele is vágtak a munkába.
– Korszerűsítjük a központban, az Ozone Hotel előtt levő zöldövezetet, a mögötte levő kisebb zöldövezetet, valamint a Malom utca egyik részét. Utóbbinál már dolgoznak és idén be is fejezik, előbbi kettő esetében idén megtörténik a terep előkészítése. Jövő szeptemberre végeznie kell a kivitelezőnek – nyilatkozta a Hargita Népének Albert Tibor, az üdülőváros polgármestere.
Mint arról már korábban beszámoltunk, a központi parkkal kapcsolatban nagyszabású tervei vannak a városnak: 300 férőhelyes szabadtéri amfiteátrumot, multifunkcionális – egyebek mellett téliesíthető – sportpályát, e kettőnek pedig öltözőt, raktárt és mosdót, továbbá játszóteret, fitneszparkot és sétányokat alakítanak ki, ugyanakkor a közvilágítást is korszerűsítik. Mindhárom helyszínen kivágnak fákat, de sokkal többet ültetnek, mint amennyi jelenleg a helyszínen található – hangsúlyozta az elöljáró. Összesen egyébként 7500 négyzetméteren történik zöldövezet-felújítás.

12 millió lejes projekt küszöbén
Tavasz óta várják a finanszírozási szerződés aláírását a Csukás-tó környékének rendezését szolgáló, 12 millió lej értékű programot illetően. A polgármester elmondta: Gyulafehérvárról azt az ígéretet kapta, egy-két héten belül megtörténik a szerződésaláírás. Ez a pályázat 2,5 km-nyi út korszerűsítését jelenti, ezzel együtt pedig bicikliút épül a tó körül, felújítják a tóhoz vezető két – a templom, illetve a temető mellett elhaladó – lépcsőt, és a közvilágítás is megújul. Aszfalttal borítják a Csukás utcát, az Állomás utca vasútállomásig tartó, egyelőre kockaköves szakaszát, a Jókai Mór, a Fenyő és a Malom utcát.
– Reálisan jövő nyáron kezdődhet a kivitelezés, és kétéves futamidővel befejezhető – állítja Albert Tibor.

Felzárkóztatták a „falurészt”
Az Állomás utcaként ismert városrész lakói méltán elégedetlenkedtek az utóbbi években: a fontos beruházások elkerülték a vasúton túli utcákat, maguk a lakók is „beletörődtek”, hogy őket a város „falujaként” kezelik.
– A közművesítéseket sikerült lezárnunk, és így idén végre az úthálózat felújításának is nekifoghattunk. Saját alapokból mintegy 800 ezer lejt költöttünk az 1200 méteres főútszakasz aszfaltozására, valamint 1400 méteren mellékutcák kockakövezésére. A kockakövek nagy részét más, korszerűsítésen átesett utcákból nyertünk – mondta Albert Tibor.
A kockakövezéssel egyébként már csak néhány helyszínen dolgoznak, napok kérdése, és megtörténik a műszaki átvételezés.

Kovács Hont Imre

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek