péntek, november 27, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Elkezdődött a múzeum felújítása

Kifödték tegnap a gyergyószent­miklósi Tarisznyás Márton Múzeum épületének egy részét, ezzel elkezdődött a nagyszabású felújítás. Idén a tetőzet és a homlokzat rendbe tétele van tervben, a tél folyamán belső felújítással folytatják a munkát.

Kívül-belül felújítják a múzeum épületének egy részét. Hosszas várakozás után elkezdődött Fotó: Lázár Hajnal

Nagy Zoltán polgármester tegnap helyszíni sajtótájékoztatón elmondta: örömteli, hogy végre elkezdődhetett a Tarisznyás Márton Múzeum rég tervezett felújítása. Mint kifejtette, a beruházás egyaránt tartalmaz külső és beltéri felújítást: idénre a tetőzet, valamint a homlokzat rehabilitációját célozták meg, a téli időszakban pedig a belső tatarozási munkálatok következnek. Utóbbi többek között tartalmazza a padlózat javítását, a földszinti kiállítótermek átszervezését, mellékhelyiség kialakítását mozgássérülteknek, a villanyhálózat cseréjét, valamint a nyílászárók felújítását, illetve cseréjét. Mindez az épület műemlékként elismert L alakú első részére vonatkozik.
A beruházás értéke meghalad­ja a 2,36 millió lejt. A kivitelezési időt 12 hónapban határozták meg.
A városvezető megjegyezte, műemlék épületről lévén szó, szakértők felügyelete mellett zajlik a munka. A kivitelezést gyergyótekerőpataki cég vállalta. Fórika Tibor cégvezető azt mondta, mindent megtesznek, hogy munkájukkal elégedett legyen a város.
Csergő Tibor múzeumigazgató hangsúlyozta, Gyergyó­szent­miklós legrégebbi emeletes középületeként ez a ház mindenképpen „megérdemli” a felújítást. Hozzátette, mióta 1962-ben beköltözött a múzeum, csak kisebb javításokat végeztek, így igen nagy jelentőséggel bír a most elindult felújítás.
Csergő részletezte, az épület ezután még inkább alkalmas lesz arra, hogy kiállításokat fogadjon, mikroklíma, páraelszívó berendezés gondosodik erről. Megfelelő biztonsági rendszert alakítanak ki és megnő a munkafelület is, hiszen a földszinti kiállítótér átalakul, múzeumpedagógiai termet, valamint kutatószobát alakítanak ki.
Az igazgató elmondta azt is, az 1770-es években épült ház tartogathat meglepetést a régészek és a kivitelező számára, arra viszont nem számítanak, hogy jelentősebb leletekre bukkanhatnak. Csergő szerint az egykor adóhivatalként működő épületről minden kis információ gazdagítja a város történetét.
– A múzeum a közösség kis ékszerdoboza kell legyen – fogalmazott az igazgató, s hozzátette, az elkezdett munka ennek első lépése, az épület további része is felújításra szorul. Ezt is pályázati forrásból valósítaná meg a város, sőt a tervek szerint új épületrésszel is bővítenék a jövőben a házat.
Mint arról korábban beszámoltunk, a múzeum felújítása uniós támogatással valósul meg, 2017 nyarán írták alá az ezt szolgáló támogatási szerződést.

Lázár Hajnal

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb