Elkezdődött a Mini Erdély Park építése

Turistacsalogató attrakció a Szejkefürdőn

2 112

A hét elején nekifogtak a munkának, jövő nyár elején meg is nyílhat a térségünkben, de az országban is egyedülálló szórakoztató komplexum. Hétéves álma valósul meg ezzel a Székelyföldi Legendáriumnak, az Erdély sokszínűségét megmutató makettek gyártása három éve kezdődött el.

A szejkei Borvízmúzeum szomszédságában állítják fel a makketteket. Erdély kicsiben

Körbejártuk az összes közhivatalt, és megvannak az engedélyeink a Mini Erdély Parkhoz – adta hírül a napokban Fazakas Szabolcs a Le­gen­dárium Facebook-oldalán. Az utolsó papír a polgármesteri hivatal építkezési engedélye volt, és kedden el is kezdődött a munka a közel 1 hektáros területen, a Szejkefürdőn, a Borvízmúzeum szomszédságában – erősítette meg a hírt a Székelyföldi Legendárium vezetője, a Mini Erdély Park megálmodója.
Lapunkban már több ízben is beszámoltunk az elképzelésről, a továbbiakban már a megvalósítás folyamatáról tudunk hírt adni olvasóinknak. Mint ismert, Fazakas Szabolcsék Orbán Balázs egykori birtokára egy olyan létesítményt álmodtak meg, amely bemutatja Erdély nevezetes építészeti emlékeit, érdekességeit. A több mint félszáz makett 95 százaléka már készen van, a székelykeresztúri Vajda Domokos és Németh Hajnal Auróra által, Gyöngyössy János történeti grafikus irányításával készülő másolatok egy részét a nagyközönség már láthatta a tavaly és az idén nyáron a Székelytámadt-vár Telegdy-bástyájában. Fazakas Szabolcs elmondta, hogy a törcsvári kastély, az énlaki templom és az ún. székely falu-komplexum formába öntése van még hátra. A „mini” műemlékeket felvonultató létesítmény tervét a székelyudvarhelyi Urban Design Kft. csapata készítette el.

Mini Erdély Park a Szejkefürdőn. Tájba illő látványterv

A területet a várostól kapta koncesszióba a Székelyföldi Legendárium, a munkálatok költségeit egyelőre anyaországi támogatásokból fedezik – tudtuk meg Fazakastól. A héten bekerítették az építkezési területet, és egyelőre a földmunkát végzik, elegyengették a felületet, töltések, a támfalak, ösvények készülnek el. Fazakas Szabolcs azt szeretné, ha jövő nyár elejére elkészülne a létesítmény, amely „mini parajdi sóbányaként” sószobát is magában foglal, ahol orvosi beutaló fejében ingyen fogadják majd a gyermekeket. Orbán Balázs Múzeumot is tartalmaz a projekt, sőt a mini székely gőzös is a park attrakciói között lesz.
– Jö vőre a székelyud­var­he­lyieknek, a turistáknak, a vándoroknak és a zarándokoknak lesz, ahol megpihenniük, feltöltődniük és élményt szerezniük – fogalmazott bizakodón a Székelyföldi Legendárium vezetője.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek