Elkezdődött a húsvéti bárányok szezonja

202

Csíkszeredában mától várható a húsvéti bárányok tömeges értékesítése, Székelyudvarhelyen csak a hétvégi húsvéti vásáron szerezhetünk be „piaci” bárányokat, Gyergyószentmiklóson viszont csak ellenőrizetlen kö­rül­mények között. Mindez az ideiglenes vágópontok hiá­nyának tudható be: Csíkban három, Udvarhelyszé­ken egyetlen vágópont működik, Gyer­gyóvidéken viszont egy sem. A korai húsvét miatt 2-3 lejjel drágult a bárányhús.

Tegnap még kevés bárányt kínáltak a csíkszeredai piacon Fotó: Kovács Hont Imre

A Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóságtól mindössze négyen igényelték ideiglenes bá­rányvágópont engedélyeztetését a húsvéti szezonra. A csíki térségben Ká­szonaltízen, Csíkszentmik­ló­­son és Csík­csicsó­ban, Udvarhelyszé­ken pe­dig Fel­sősófalván vághatnak bárányokat ellenőrzött és jóváhagyott kö­rülmények között – tudtuk meg az igazgatóság vezetőjétől, Ladó Zsolttól. Mindez tükröződik a megye legnagyobb városainak kínálatában.

Csíkban gazdag a választék
Csíkszeredában mától várható a bőséges bárányfelhozatal. Ma reggelre ugyanis kitakarították, fertőtlenítették a vásárcsarnokot, és előkészítették a terepet a bárányhúst árusító, tucatnyi visszatérő termelőnek.
A rendszerint elsőként érkező felsősófalvi gazda hétfő óta kínálja portékáját 25-26 lejért. Véleménye szerint a korai húsvét miatt ennél olcsóbb már nem is lesz. A bárányoknak nem volt idejük megnőni, a szebbjének pedig az ára is „szebb”: tavaly ugyanez a gazda 23 lejért adta a bárányhús kilóját.
Adrian Graur piacgondnoktól megtudtuk: idén is a kászoniak lesznek a legtöbben, de várhatóan csík­szentimrei, csíkszentmiklósi, dán­falvi, ajnádi termelő is standot foglal. Graur reméli, hogy kilónkénti 24 lejért is lehet majd vásárolni húsvéti bárányt.
A tojás már drágult egyet, tegnap 70 és 80 baniért árulták darabját. A drágábban, de nagyobb tojásokat kínáló őstermelő lapunknak elmondta: nem fog már drágítani.
A piaccsarnokba már 7 órától beengedik a termelőket, de a vásárlókat naponta 8 és 19 óra között várják, hétköznapokon és szombaton is.

Udvarhely a húsvéti vásárra figyel
Székelyudvarhelyen csak a hentesboltokban és a nagyobb élelmiszerüzletekben kapható friss bárányhús. Élő bárányt a március 30-án és 31-én, a polgármesteri hivatal által szervezett hagyományos húsvéti vásáron lehet majd beszerezni a város Boldogfalva felőli kijáratánál, a II. Rákóczi Ferenc utcában található barompiacon.
A vásárra az árusoknak előzetesen nem kell bejelentkezniük, engedélyt kérniük a polgármesteri hivataltól – minden helyi, környékbeli vagy messziről jött gazdának szabad a vásár a téren, amennyiben kifizeti a kapunál a bérleti díjat. A barompiacra a szekérrel való behajtás 5 lejbe, személygépkocsival 1 lejbe kerül, a 3,5 tonnánál nagyobb súlyú autók esetében 2 lejt kell fizetni. A különböző állatok árusításáért befizetendő illetékek a következők: lovak, juhok, kecskék, disznó 5 lej/darab, szarvasmarha 10 lej/darab, malac 3 lej/darab.
A barompiac reggel 6 órától délután 4 óráig tart nyitva.

Fejtörés Gyergyóban
Nem egyszerű beszerezni a húsvéti bárányt Gyergyó­szent­miklóson. A városi piacon szombaton húsvéti vásárt tartanak: írott tojás, sonka biztosan lesz, de bárányhúst áruló gazda nem jelenik meg – közölte Fórika Krisztina, a városháza szóvivője.
– Vágópont nincs, így hivatalosan egyetlen gazda sem árul bárányhúst Gyergyó környékén – mondta el a Hargita Népe kérdésére Gáll József állatorvos, a Gyergyói Juhtenyésztők Egyesületének elnöke. Hozzátette, ettől még a juhtenyésztők árulnak bárányt, viszont ezt bizalmi alapon vásárolhatják meg az érdeklődők, nem állatorvosi felügyelet mellett zajlik a kereskedés. Legtöbben igyekeznek ismerős juhosgazdától vásárolni. Gyergyószentmiklóson és a környező településeken is hirdetnek húsvéti bárányt eladásra, akár élve, akár levágva, sőt továbbtartásra is meg lehet vásárolni. Az ár kilónként 20–23 lej között változik.
Emellett húsboltokban is beszerezhetik a bárányhúst, ott viszont néhány lejjel drágább – 25–27 lej –, és akad olyan üzlet, ahol csak előzetes iratkozás alapján tudják kiszolgálni a vásárlókat.
A tojás ára boltonként és mérettől függően igen változó, 50–70 banis áron kínálják leggyakrabban, de olyan boltok is vannak, ahol 45 baniért lehet tojást vásárolni.

HN-összefoglaló

A cikk a Hargita Népe március 28-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek