Elkezdődött a Haberstumpf-villa felújítása

96

Elkezdték a Haberstumpf-villa felújítását: közel 1,5 millió lejt fordítanak erre a célra, a pénzt a székelyudvarhelyi önkormányzat biztosítja. Az ingatlant 2013-ban vásárolta meg a város, a renoválást követően a Haáz Rezső Múzeum veszi át.

Megőrzik jellegét, csak belülről alakítják át. Fél évet szánnak az évszázados villára
Megőrzik jellegét, csak belülről alakítják át. Fél évet szánnak az évszázados villára

[dropcap]A[/dropcap] felújítási munkálatokat a Macops Kft. végzi, a Haberstumpf-villa körbeállványozása után első körben a tetőszerkezeti hibákat javítják ki, a tönkrement cserepeket újakkal pótolják, majd az épület mögé utólag épített, korábban fáskamraként is használt épületszárnyat bontják le.
Bár az épület nem műemlék, eredeti formájára, építészeti megoldásaira mindenképpen figyelmet kell fordítani, mérvadó változtatásokat így nem is végeznek. A belső tereket viszont funkcionálisabbá teszik.
Az épület az 1900-as évek elején épült, tervezője, építtetője és tulajdonosa Haberstumpf Károly volt. A villát a második világháború után államosították, előbb tüdőszanatóriumként, majd szülészetként, a rendszerváltást követően pedig iskolaként működött a kilencvenes évek végéig. Az utóbbi években annyira rossz állapotba került, hogy már csak a hajléktalanoknak kerestek menedéket benne, három éve viszont önkormányzati tulajdonba került.
A tervek szerint a Haáz Rezső Múzeum költözik majd ide, az intézmény ugyanis évek óta bérli Kossuth Lajos utcai, jelenlegi székhelyéül szolgáló épületet. Egyelőre nem tudni, mikor kerülhet sor a költözésre, most 1,5 millió lejt költ a város a villa javítására, a kivitelezőnek pedig hat hónap áll rendelkezésére, hogy a leszerződött munkát elvégezze.

Udvarhely-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek