Elkezdődött a Filmszereda

Székelyföldi mozgókép fesztivál

157

A tavalyi premier „jól sikerült csapása” nyomán teremt hagyományt a Filmszereda Székelyföldi Mozgókép Fesztivál – fogalmazott Rá­duly Róbert Kálmán csíkszeredai polgármester az esemény tegnap esti hivatalos megnyitóján. Az idei kiadás is változatos lesz és ingyenes gyerekprogramokat ígér.

Főcímdalokkal nyitották meg idén is a fesztivált. Nézzük csak! Fotó: László F. Csaba

A megszokott elegáns, fekete-piros „díszlettel” várja még tíz napon át a mozgókép és társművészetei kedvelőit acsíkszeredai Majláth Gusztáv Károly téren felépített Filmszereda fesztiváltér, illetve a Csíki Mozi vászna és nézőtere. A tavaly megalapított esemény főszervezője, a csíkszeredai önkormányzat nevében tegnap este a közönséget köszöntő Ráduly Róbert Kálmán polgármester azt reméli, hogy Székelyföld – és nem csak – egyik nagy vonzerővel bíró eseményévé növi ki magát a fesztivál, amelyre idén máris nemzetközi filmfesztiválhoz méltó filmválogatást sikerült elhozniuk. A rangos alkotásokat fölvonultató programból – amely a filmszereda.ro honlapon is böngészhető – egyaránt találnak ínyükre való témát a sportok vagy a háborús filmek, illetve a személyes történetek kedvelői.
A Csíki Kamarazenekar élvezetes, filmtörténeti magyarázatokkal tűzdelt nyitókoncertjén felszólaló elöljáró ugyanakkor kiemelte, hogy a magyar filmszakma doyenje, az idén 80 éves Szabó István életműve előtt is tisztelegni kíván a csíkszeredai esemény. De nem hiányoznak a gyerekfilmek, illetve az ezzel ötvözött kísérőprogramok sem. „Most már csak a közönség hiányzik” – jegyezte meg mintegy erdélyi meghívó gyanánt a polgármester, hozzátéve: bízik benne, hogy a nézők idén is a szervezők mellé állnak, és a végén közösen mondhatják el: „megérte”.
A fesztiválra különben idén is érdemes lesz gyerekekkel is benézni: angol nyelvű foglalkozásokkal készültek a szervezők, méghozzá négy korcsoportban, és az ezeken való részvételhez nem kitétel a filmfesztiválos belépőjegy, tehát teljes mértékben ingyenesek – magyarázta lapunk kérdésére Vas Réka gyerekprogram-felelős. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy egyes programokon korlátozott a helyek száma, ezért a filmszereda.ro-n megtalálható űrlapon előzetes bejelentkezést kérnek.

Gergely Edit

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek