Elkezdődött a felújítás: Idén a Dózsa György utcában dolgoznak

Sokak által várt munka kezdődött el, felújítják a teherforgalmi útszakaszt                                          Fotó: Lázár Hajnal

Lezárták a Dózsa György utcát, napok óta dolgoznak a munkagépek, felújításra készítik elő a teherforgalmat kiszolgáló útszakaszt Gyergyószentmiklóson. A tervek szerint idén közműcserére kerül sor és útalap épül, aszfaltozás várhatóan tavasszal lesz.

Lezárták a forgalom előtt a gyergyószentmiklósi Dózsa György utcát, itt kezdődtek el ugyanis a teherforgalmat kiszolgáló útszakasz teljes felújításának munkálatai. Nagy Zoltán polgármester helyszíni sajtótájékoztatón elmondta, a munka első fázisaként 80 cm mélységig leszedik az út felső rétegét. Mint részletezte, közműcsere is történik az útszakaszon, így a két projektet össze kellett hangolni. Ennek megfelelően, miután az útalap számára kiásták a megfelelő mélységet, sor kerül a szennyvízhálózat cseréjére, a régi vízvezetékeket is újakra cserélik és esővíz-elvezető rendszert építenek. A polgármester azt mondta, szeretnék, ha az elektromos vezetékek is földbe kerülnének, e célból többször egyeztettek már az áramszolgáltató vállalattal, hogy a járdában elhelyezett műszaki csatornába kerüljenek a vezetékek. Ezek után épül majd az útalap, melyet cementtel erősítenek meg, hogy jól bírja majd a nehéz teherautók súlyát. Az aszfaltozást tavaszra tervezik. Az útról felszedett törmeléket mezei utak töltésére használják fel – mondta el Len Emil alpolgármester, hozzátéve, olyan utakat részesítenek előnyben, ahol hosszú ideje nem történt javítás.
A teherforgalmat kiszolgáló másik két utcában, a Halász és Békény utcában idén csak a víz- és szennyvízhálózat cseréjének munkálatai kezdődnek el, az útalap építése pedig jövőre. A polgármester megjegyezte, igen komplex munkálatról van szó, éppen amiatt, hogy a teherforgalom használja jóval bonyolultabb, mint egy egyszerű út felújítása, a tervezők 19 hónapban állapították meg a kivitelezési időt.
A városháza felhívja az érintett lakók figyelmét, hogy lehetőleg tavaszig intézzék lakásaik közművekre való csatlakoztatását, ugyanis később az új aszfalt feltörésére már nem fognak engedélyt adni.
A polgármester hangsúlyozta, köszönet illeti munkatársait, akik a projekt sikeressége érdekében dolgoztak, valamint Barti Tihamért, a megyei tanács alelnökét, aki lobbizott azért, hogy megkapja a város a támogatást.
Mint arról már beszámoltunk, a teherforgalmat kiszolgáló utcákat kormánytámogatással újítják fel, az út mellett járdát is építenek, több parkolót, valamint helyenként bicikliutat is. A finanszírozási szerződést 2018 márciusában írták alá, a beruházás értéke meghaladja az 5 millió lejt.

Az útfelújítás miatt forgalomkorlátozás van érvényben, Gyergyó­szent­miklós területén tilos áthaladni a 3,5 tonna összsúlynál nagyobb tehergépjárművekkel. A várost elkerülő út, Csíkszereda irányából Tekerőpatak, Kilyénfalva, Újfalu, Csomafalva, Alfalu és Gyergyószárhegy, Maroshévíz irányából pedig Gyergyószárhegy, Alfalu, Csomafalva, Újfalu, Kilyénfalva, valamint Tekerőpatak útvonalon van meghatározva (12/578 jelzésű nemzeti út, 138 és 126-os jelzésű megyei utak). A kötelező terelőutak mind Tekerőpatakon, mind Gyergyószárhegyen megfelelően jelezve vannak. Az áruellátás a város területén csak rakodási engedély birtokában engedélyezett, amely a polgármesteri hivatalban igényelhető.

Lázár Hajnal