2021, január 19, kedd.
custom_html_banner1

Elkezdődött a büdösfürdői út karbantartása

Elkezdték a padkavágást, sánc- és áteresztakarítást, valamint kövezést a Büdösfürdő felé vezető, 123D jelzésű megyei út mintegy 4,5 kilométeres szakaszán. A munkálatok három évig késtek, mivel a tavalyi nyertes prahovai céggel szerződést kellett bontaniuk, de a mostani kivitelező becslése szerint két hét alatt befejezik ezt az útszakaszt.

Padkavágással kezdték a karbantartási munkát. Szoros határidő Fotó: Háromszéki Eszter
Padkavágással kezdték a karbantartási munkát. Szoros határidő Fotó: Háromszéki Eszter

A Csík térségi megyei besorolású utak karbantartása azért késlekedett, mert a tavalyi nyertes prahovai céggel áprilisban szerződést kellett bontaniuk, miután az csupán 2,7 kilométeren ásta ki a sáncot – ismertette az előzményeket Incze Csongor, a megyei tanács alelnöke tegnap, a munkakezdés alkalmából tartott sajtótájékoztatón a Büdösfürdő felé vezető út 10-es kilométerénél. Hozzátette, az említett cég a következő két évben sem vállalhat munkát Hargita megyében. Azonban hiába hirdették meg ismét a licitet, a jelentkező cégek nem megfelelő dokumentációt nyújtottak be. Az ezt követő kiírásnál viszont már sikerült nyertest hirdetniük a legalacsonyabb ár alapján, ami összesen 850 ezer lej. Incze Csongor elmondta, hogy a munkálatokra kiírt közbeszerzést három csoportra osztották, az elsőbe a büdösfürdőin kívül még a 121G (Kászonújfalu–Jakabfalva) és a 123 (Szentsimon–Szentmárton–Csinód) tartozik, a második csoportba felcsíki megyei utak tartoznak: 123F (Csiba–Csicsó), 125 (Csíkdánfalva–Balánbánya), 138A (Hargitafürdő), a harmadik csoportban a 127A (Hidegség), 127B (Jávárdi) utakon végeznek karbantartást. A munkálatok az aszfaltozott utak mentén padkavágást, sáncásást és áteresztakarítást jelent, illetve a kövezett utak esetében kövezést is a törvényeknek megfelelően: 300 köbméter tört követ használnak fel egy kilométeren. A kivitelezés határideje csoportonként 60 nap, és 6 hónap garanciát vállal rá a kivitelező.
Borboly Csaba szerint az útkarbantartás a bürokratikus rendszer miatt került válságos helyzetbe, és tükrözi a hivatalok és az ajánlattevők az ellentmondásos jogszabályok miatti félelmét. A megyei tanács elnöke kifejtette, a megoldás ebben az esetben is az aszfaltozás lesz, amelyet a beruházási programból még az idén szeretnének elkezdeni.
Székely Ernő, Csíkszentkirály polgármestere kifejtette, sok bosszúságot okozott a Büdösfürdőn nyaralóval rendelkezőknek az út rossz állapota, és bár fontosnak tartja a karbantartást, igazán annak örülne, ha elkezdődne az 5 kilométeres útszakasz aszfaltozása, amelyet jövőre folytatnának további 3 kilométeren.

Háromszéki Eszter

Kapcsolódó cikkek:

14,319RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb