Elkezdheti próbáit a Csíki Játékszín és a Hargita együttes

Nem egyszerű az újrakezdés

52

A korlátozások enyhítése, a szabályozás változása lehetővé teszi, hogy meghatározott előírások betartásával a kulturális intézményekben is újra elindulhasson a munka. A részletek még egyeztetés alatt vannak, de a jelenlegi helyzet szerint a Csíki Játékszín és a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes is elkezdheti a próbáit június 1-jétől. Ennek megfelelően az épület előkészítése, fertőtlenítése és a biztonsági előírásoknak megfelelő felszerelések beszerzése már elkezdődött.

Hamarosan újra próbálhatnak a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes táncosai                     Fotók: Szabó László

Május 15-től részlegesen kinyitott a Csíki Játékszín, június 1-jéig ugyanis a mostani előírásoknak megfelelően fel kell készülniük a próbafolyamatok megkezdésére.

Színpadot festenek, javítanak, felkészülnek a próbákra
Kányádi Szilárd, a Csíki Játékszín igazgatója lapunk érdeklődésére elmondta: kézfertőtlenítőket, adagolókat, kesztyűket és elektromos hőmérőket vásároltak, amelyekkel mindenképp fel kell szerelni az épületet az elővigyázatosság miatt. Mindemellett most varrják a szabóságon a színházi társulat munkatársai a maszkokat, amelyeket a próbákon kötelező lesz viselni. Azt is meg kellett határozni, hogy hol lesz a ki- és bejárás az épületbe, hogy eszerint helyezhessék el a kézfertőtlenítőket. Továbbá most végzik a takarítási, javítási munkálatokat is, újrafestik a színpadot, rendszerezik és javítják a díszletet, jelmezeket, kellékeket.
– Terveink szerint ott folytatjuk a próbafolyamatokat, ahol abbahagytuk a szükségállapot kezdetén. A III. Richárd próbái március elején már zajlottak, s bár ezek szövegösszeolvasó és szövegtanuló próbái online felületen folytatódtak, már mindenki várja, hogy elkezdődhessen a közös munka – fogalmazott Kányádi Szilárd. Megjegyezte: sajnos elmaradt a Pogánytánc című nagyszínpadi előadásuk, ezt más formában fogják pótolni, mint azt eredetileg tervezték időszűke miatt. A próbák szünetelése alatt kiesést jelentett a színtársulatnak, hogy nem volt lehetőségük azokat a futó előadásaikat játszani, amelyek még a szükségállapot elrendelése előtt elkészültek.
– Nézőket sajnos már nem tud fogadni a színház az idei évadban. Június 1-jétől augusztus 31-ig zárt ajtók mögött zajlanak a próbák, hogy új bemutatók és felújított előadások közül választhasson majd a közönség, amikor a koronavírus okozta állapot annyira enyhül, hogy az országos helyzet megengedi az előadások nyilvános megtartását – fejtette ki a színház igazgatója. A produkciókra természetesen érvényesek lesznek az idei évadra megvásárolt bérletek. Mint mondta: a jövő évad szerkezetét és tervezetét, illetve az évadra érvényes bérletes előadások listáját, valamint az új bérletek vásárlásával kapcsolatos információkat is közlik, amint lehetséges.

Üres nézőtér

Online térben is képviselteti magát
A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes művészeti személyzete kényszerszabadságon van, a háttérszemélyzet egy része pedig folyamatosan azon dolgozik, hogy az együttes produkciói, rendezvényei – amint a körülmények engedik – megvalósulhassanak. Ugyanakkor a jelenlegi helyzetben az együttes online térben is képviselteti magát belföldi és külföldi rendezvényeken egyaránt.
– E hét folyamán egy táncos film készül, amellyel az együttes csatlakozni kíván a Körbetáncoljuk a Kárpát-medencét! Összetartozunk. 1920/2020 elnevezésű kezdeményezéshez. A kezdeményezés célja, hogy 2020. június 4-én, a magyar nemzet szétszakításának századik évfordulóján egymástól távol maradva is összetartozásunkra és közösségünk hagyományaiból sarjadó életerejére hívja fel a figyelmet – nyilatkozta lapunknak András Mihály, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes igazgatója.
A tervek szerint a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes és az András Alapítvány 10 programponttal vesz részt az idei, virtuálisan megszervezett XVI. Hargitai Megyenapokon, amely május 24. és június 4. között lesz megtartva. A pünkösd előtti időszakra tervezett XXXIII. Csűrdöngölő Gyermek- és Ifjúsági Néptánctalálkozó a jelenlegi helyzetből kifolyólag elmarad, így a Hargita együttes és a találkozó főszervezője, az András Alapítvány az elmúlt 32 alkalommal megszervezett rendezvényből május 25–28. között naponta feltesz kisfilmeket, fotókat az együttes Facebook-oldalára. Ezen filmek, képek segítségével bárki a világon betekintést nyerhet és átélheti a Csűrdöngölők hangulatát.
– Mindezek mellett júniusban egy-egy előadással csatlakozunk azokhoz a rendezvényekhez is, amelyeknek fellépői, meghívottai voltunk előző években. Ilyen például a Perkő Gyermek- és Ifjúsági Néptánctalálkozó, valamint a manchesteri Góbé Fest. Természetesen mindkét fesztivált a virtuális térben szervezik ez alkalommal – fűzte hozzá az együttes vezetője, aki egyébként arra is kitért, hogy bár az együttes táncosai otthon ki-ki szakmai igényessége szerint próbálja fizikai és szakmai képességeit szinten tartani, fejleszteni, az ilyen módon való önfejlesztés határai végesek és közel sem olyan hatékonyak, mint a közös munka.
– Már munkába álltak az együttes adminisztrációs munkatársai, és június 1-jétől a táncosok is elkezdik a közös próbákat, bár ezzel kapcsolatban várjuk az önkormányzat további utasításait – fejtette ki András Mihály. Hozzátette: mindenképpen fontos az elővigyázatosság, ezért egy működőképes tervet dolgoznak ki a színházi dolgozókkal közösen arra vonatkozóan, hogy hogyan tudják a próbákat egy épületben különböző időpontokban megtartani, illetve a termeket, illemhelyeket is a legbiztonságosabb módon használni. Maszkokat, kesztyűket, fertőtlenítőket vásárolnak, és mindent megtesznek a biztonságos munkavégzés érdekében.
– Az első időszakban olyan produkciókkal készülnénk, amelyekkel rugalmasan igazodni tudunk majd a fellépési lehetőségekhez – fogalmazott az igazgató, aki azt is elmondta, hogy idén 30 éves az együttes, s erre az alkalomra gálaműsorral, filmanyagokkal és egy könyv kiadásával is készülnek, bár a munka a szigorítások miatt lassan halad.

Barabás Emőke

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.