Elkészültek az egészségbiztosítási keretszerződések

164

Tegnapig nyújthatták be a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztárhoz iratcsomóikat az egészségügyi szolgáltatók annak érdekében, hogy április 30-ig véglegesítsék az intézménnyel megkötött szerződéseiket. A 2018/2019-es keretszerződés számos újdonságot tartalmaz, többek között ezentúl több új szolgáltatástípust támogat a biztosító.

A biztosítópénztár csíkszeredai székháza. Új szerződések Fotó: László F. Csaba

Mint ismert, a 2016/2017-es időszakra érvényes keretszerződések még tavaly december 31-én lejártak, de mivel a kormány akkor még nem fogadta el az idei országos költségvetést, nem volt lehetőség az új keretszerződések megkötésére. Emiatt az előző érvényességi idejét hosszabbították meg idén március 31-ig. Az új keretszerződések el is készültek április 1-jére, az egészségügyi szolgáltatóknak – többek között a háziorvosoknak, gyógyszertáraknak, fogorvosoknak, kórházaknak, klinikáknak – pedig tegnap járt le a határidő, hogy a vonatkozó dokumentációt benyújtsák. Az iratcsomók elbírálása mától kezdődik.
A keretszerződésben két szolgáltatási csomag szerepel, az egyik azon személyek számára érvényes, akik rendelkeznek egészségbiztosítással, míg a másik a nem biztosítottak számára tartalmaz bizonyos igénybe vehető szolgáltatásokat. Utóbbiban a sürgősségi ellátás, bizonyos betegségtípusok, terhesgondozás, valamint családtervezési szolgáltatások szerepelnek.
Újdonságok is találhatók az új szerződésben. Mostantól a háziorvosok feladata lesz többek között a munkanélküliek esetében a munkába való visszatéréskor alkalmassági igazolást kiállítani, ugyanakkor a fogyatékkal élő gyermekek esetében is a családorvos határozza meg a fogyaték súlyosságát.
A járóbeteg-rendelésben diagnózist is fel lehet állítani, amelyeket egynapos kórházi kezelésként számolnak majd el, ugyanakkor a palliatív – végstádiumban lévő betegek – kezelésre is támogatást igényelhetnek a megfelelő képesítéssel rendelkező orvosok. A szerződés értelmében a biztosítási pénztár minden palliatív ellátást igénybe vevő biztosított esetében háromhavonta négy konzultációt térít meg. Továbbá mostantól a bizonyítottan daganatos betegségben szenvedő személyek beutaló nélkül is felkereshetik a kórházat.
Újfajta szankciók is megjelennek a keretszerződésben. Ezek szerint, ha a kórházból kiutalt vagy az ambuláns rendelőből elbocsátott beteg számára nem írják fel a szükséges recepteket, akkor az adott intézménytől 200 lejt tartanak vissza minden egyes – megfelelően el nem bocsátott – beteg esetében.
Végezetül a családorvosok esetében egyértelműbb szabályokat fektettek le az éves szabadságolásukkal kapcsolatban: adott településre újonnan érkező háziorvosok az eddigi hat helyett legtöbb tizenkét hónapon át kapnak támogatást az egészségbiztosítási pénztártól, amíg kialakul a saját pacientúrájuk.

Márk Boglárka

A cikk a Hargita Népe április 12-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek