Elkészültek a kárfelmérő jegyzőkönyvek

illusztráció: www.vadasztarsulat.ro

Elkészültek a hivatalos kárfelmérő jegyzőkönyvek a közelmúltbeli csíkpálfalvi medvetámadásokról, valamennyi kártérítést igénylő dokumentumot benyújtották a hatóságoknak. A községben ugyanakkor a vaddisznók is okoznak károkat, ezeket azonban nem mindig jelenti be a lakosság, mert a bürokratikus eljárások miatt nem bíznak abban, hogy a káruk megtérül – tudtuk meg Ferencz Csabától, Csíkpálfalva polgármesterétől.

Illusztráció: www.vadasztarsulat.ro

Ferencz Csaba elmondta: nemrégiben két, vaddisznók által okozott kárról is érkezett bejelentés, a krumpliföldet dézsmálták meg a vadálla­tok. Ezekről is készült kárfelmérő jegyzőkönyv.
– Bátorítjuk az embereket, hogy készíttessék el a hivatalos kárfelmérési jegyzőkönyvet, mert csak így van esélyük arra, hogy kárpótlást kapjanak az államtól – mondta az elöljáró. Kérdésünkre hozzáfűzte: a vaddisznók által okozott károk bejelentése esetén is ugyanaz az eljárás, mint medvetámadásoknál. Fényképpel kell igazolni, hogy a kár megtörtént, azután kiszáll a kárfelmérő bizottság. A polgármester hangsúlyozta: annak ellenére is érdemes „felvenni” a jegyőzkönyvet, hogy maga a kártérítés időben elhúzódhat. Mint részletezte, volt, akinek szerencséje volt és már egy hónapon belül megkapta a kártérítést, de akadt arra is példa, hogy csak egy év múlva kártalanított egy gazdát az állam. A kártérítés azonban egyszer sem maradt el.
A hivatalos kárbejelentő jegyzőkönyvek másolatát egyébként a környezetvédelmi ügynökség, illetve az illetékes vadásztársaság is megkapta.
Korábban úgy értesültünk, hogy a vadásztársasághoz nem érkezett hivatalos bejelentés a medvetámadásokról. A csíkpálfalvi önkormányzattól ugyanakkor most megtudtuk: mind a hat medvetámadásról készült kárbejelentő jegyzőkönyv.
Hadnagy Lehel, a Szilos Vadászegyesület lapunknak korábban elmondta: medvetámadások esetében a bürokrácia továbbra sem kedvez a valós károk felmérésének. Részletezte: korábban arra is volt példa, hogy 15 kárfelmérési jegyzőkönyv is kevés volt ahhoz, hogy jogosnak ismerje el a szaktárca a kilövési kérelmet. Egyetlen hónap leforgása alatt további két disznót és két tehént ölt meg ugyanaz a medve, amikor a vadásztársaság ismét elküldte a kárfelmérő jegyőzkönyveket. Már megérkezett a kilövési engedély, de időközben eltelt több mint két hónap, és a medve már hét határon túl volt – mutatott rá a bürokrácia tehetetlenségére a szakember. Hozzáfűzte: ha naponta valaki nem telefonál be a minisztériumba, hogy megsürgessen egy-egy ügyet és az esetet nem tematizálja a média, akkor pontosan harminc nap múlva – azaz a törvény által előírt határidő napján – érkezik válasz a kérésére.

Kiss Előd-Gergely