Elkészült a Virág negyed rendezési terve

136

A parkolás szabályozását, a forgalom korlátozását, valamint egységes zöldövezetek kialakítását javasolják – bemutatták pénteken a gyergyószentmiklósi Virág negyed fejlesztésének irányelveit meghatározó zonális rendezési tervet.

Rendezési terv készült a Virág negyed számára. Részlet a Larix stúdió tervéből

Gyergyószentmiklós jövőbeni fejlesztése érdekében zonális rendezési tervek készülnek a lakónegyedekre, a főtérre, valamint a Gyilkostó üdülőtelepre. A Forradalom negyed rendezési tervét már bemutatták, pénteken pedig újabb városrész tervei kerültek közszemlére: bemutatták a Virág negyed felső részének – azaz a művelődési központ környékének rendezésére vonatkozó terveket.
Madaras Péter, a terveket készítő Larix Studio Kft. munkatársa elmondta, előzetes tanulmány készült, amely közlekedés, épületek, természeti értékek és történelem szempontjából vizsgálta a tereket, a Virág negyedet egészben, majd három részre osztva vették górcső alá. Sok problémát tapasztaltak.
– A Virág negyed kialakulása mesterséges folyamat volt, s a mai problémák jelentős része ebből az erőltetett fejlesztésből adódik. Az építéskor átfogó terv készült, viszont annak csupán az első lépései valósultak meg, megépültek a tömbházak, de a közterek rendezése elmaradt, így a sétányok, kertek, zöldövezetek spontán módon alakultak, mára a növényzet sok helyen elvadult, árnyékot tart, helyenként veszélyes is az épületekre – mondta a szakember.
Mint mondta, nincsenek egységes terek, a lakosok próbálnak maguk körül kis kerteket kialakítani, növényeket ültetni, emiatt összevisszaság tapasztalható. A szakember úgy fogalmazott: óriási a káosz. Szintén gondot jelent, hogy a tranzitforgalom egy része is a negyeden halad át, ugyanakkor komoly probléma a parkolás is: nagyon sok az autó, mindenki közel akar állni lakásához, emiatt egyre több területet foglalnak el, e téren is nagy a rendetlenség.
Határozott lépések megtételét javasolja a terv: a parkolási rend teljes átalakítására volna szükség, szabályozni kellene, hol parkolhatnak az autók, s hol nem. Lehetséges megoldásként javasolják a szakemberek, hogy az autókat ne engedjék az épületek közé, hanem egységes födött parkoló-épületeket alakítsanak ki a járművek számára, a tömbházak között pedig alacsony növényzetű kerteket hozzanak létre. A negyeden belül a forgalmat korlátoznák, az átutazók a szélesebb Kossuth Lajos, illetve Nicolae Bălcescu utcákon haladhatnának.
A rendezési terv javasolja, hogy a jövőben a napsütéses, nyitottabb tereket alakítsák közösségi térré, erre legjobb lehetőséget a művelődési központ körüli téren látnak a szakemberek.
Cél az is, hogy a város fontosabb tereit összekössék, s mivel természetes gyalogos útvonal van a Bucsin negyed irányából a művelődési központ felé, majd onnan a főtérre, ennek adnának nagyobb teret. A Testvériség sugárút központ felőli részén kialakítandó parkolóba irányítanák át a művelődési központ előtt parkoló autókat, hogy ezt a teret a gyalogosok vehessék birtokba. Szintén a gyalogosok érdekében a forgalom lassítását javasolják a városnak ezen a részén. A szakemberek szerint az így kialakuló tér kapcsolatot teremtene a Szent István tér, valamint a főtér között.
A bemutatón elhangzott, a rendezési terv nem hoz egyik napról a másikra változást, hanem hosszú távú, következetes irányelveket határoz meg az adott városrész fejlesztéséhez.
Az elkészült rendezési terv megtekinthető a városházán, a városlakók javaslatokat is megfogalmazhatnak azzal kapcsolatban.

Nagy Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek