Elkészült a parkolási szabályzat

Várják a lakosok javaslatait

565

Gyergyószentmiklóson elkészült a parkolást szabályozni hivatott határozattervezet. A dokumentum megtekinthető a városházán, jövő hét végéig a lakosok is véleményt, javaslatot fogalmazhatnak meg arra vonatkozóan.

A lakosok véleményét is fogadják a parkolás szabályozása kapcsán

Mint arról korábban beszámoltunk, ismét fizetéses parkolási rendszert vezetne be a gyergyószentmiklósi városvezetés annak érdekében, hogy a főtéren és más forgalmas városrészeken ne parkoljanak szabálytalanul az autósok. Szabályzatot dolgoztak ki, amely leszögezi, hol és mennyiért lehet parkolni. A hosszú távú elképzelés övezetekre osztja a várost. E szerint az A zónához tartozna a Szabadság tér, ahol a jelenleginél kevesebb, összesen 73 parkolóhely lenne, ebből öt mozgássérültek számára fenntartva. Itt fél óra parkolásért 1,5 lejt kellene fizetni, 1 óra 3 lejbe, két óra 6 lejbe kerülne. A cél megszüntetni a főtér jelenlegi állapotot, éppen ezért a hosszú idejű parkolást nem engedélyeznék, sem bérletet, sem napijegyet nem lehetne váltani a Szabadság téren levő parkolóhelyekre.
A B zóna a főtérhez közeli utcákat jelentené, például Fürdő utca, Budai Nagy Antal utca, Gyilkostó sugárút. Itt 30 perc parkolásért 1 lejt kellene fizetni a tervezet szerint, egy óráért két lejt, a napijegy 8 lejbe kerülne. A C zónába sorolták például a Bălcescu és Testvériség sugárutakat, a Kossuth Lajos, Békény, Kórház, Miron Cristea utcákat. Ezeken a parkolóhelyeken fél órára 50 banit, 1 órára 1 lejt kellene fizetni, a napi jegy 4 lejbe kerülne. A B és C zónákra bérlet is váltható lenne: 1 hónapra 50 lejért, fél évre 240 lejért, egész évre 400 lejért. Parkolási jegy vásárlása munkanapokon 8 és 17 óra között lenne kötelező, hétvégén és ünnepnapokon ingyenesen lehetne parkolni.
A tervezet összesen 688 parkolóhely kialakításáról szól. Ezt azonban fokozatosan valósítaná meg a városvezetés, egyelőre a meglévő parkolóhelyeket lehetne használni.
Kerékbilincs alkalmazásától nem kell tartaniuk az autósoknak, viszont, aki nem vesz parkolójegyet, annak felárat kell fizetnie: a főtéren 24 lejt, a többi parkolóhelyen 16 lejt. A parkolóőrök és a helyi rendőrök is ellenőrizhetik majd a parkoló autókat.
A parkolási szabályzatot a városházán vagy a város honlapján is tanulmányozhatják a városlakók és október 12-ig megfogalmazhatják véleményüket, írásos javaslatokat tehetnek arra vonatkozóan. Azt követően kerül majd a tanács asztalára a tervezet.

Lázár Hajnal

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek