szombat, november 28, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Elkészült a magyar tannyelvű általános iskolák toplistája: Székelyudvarhelyi tanintézmények az első tízben

A patinás iskola a legjobbak között. Jók a Tamási eredményeiFotó: Mihálydeák Anyal / gimi.ro

A nyolcadikosok év végi vizsgákon elért eredményei alapján az erdélystat.ro felállította a hazai magyar tannyelvű oktatási intézmények rangsorát. A lista első helyén főleg Kolozs és Maros megyei iskolák tarolnak, az első ötvenbe mindössze hét megyénkbeli tanintézmény került be.

A magyar tannyelvű nyolcadikos osztályokkal mű­ködő iskolák rangsorá­nak készítésekor a diákok román, matematika és magyar vizsgaeredményeit vették figyelembe az erdélystat.ro munkatársai az Ok­tatási Minisztérium hivatalos adataira alapozva. Honlapjukon olvasható, hogy ugyanezt a számítást elvégezték az összes romániai iskola esetében, figyelembe véve a román, magyar és más kisebbségi tannyelvű tagozat eredményét, és az intézmény országos rangsorát is feltüntetik a magyar tagozatú iskolák esetében. A rangsor csak azokat az iskolákat és tagozatokat tartalmazza, ahol 2019-ben legalább 5 diák iratkozott be a képességvizsgára. A magyar tagozatokon összesen 7875 beiratkozó volt, 480 intézményben, ezek közül 427-ben volt legalább 5 diák, ennyi rang került kiosztásra.
Első helyre 8,07-es átlaggal a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum került, második pedig a kolozsvári Apáczai Csere János Elméleti Líceum, 7,94-es átlaggal. E két élen járó iskola az országos rangsorban a 185., illetve a 222. helyet foglalja el eredményei alapján. A harmadik helyezett az első Hargita megyei tanintézmény a rangsorban, és ez nem más, mint a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium, ahol az év végi értékelő vizsga átlaga 7,93 lett, ezzel országos szinten a 225. helyen van. Sajnos a következő megyénkbeli iskolával csak a második tízben, annak is a végén, a 18. helyen találkozunk, az ugyancsak székelyudvarhelyi Benedek Elek Pedagógiai Líceum (7,38) neve olvasható a táblázatban.
A 24. helyen találunk újra Hargita megyei tanintézményt, a tusnádi Imets Fülöp Jákó Általános Iskolát, 7,30-as átlaggal, majd a 44. helyen a csíkszeredai Nagy Imre Általános Iskola (6,89) neve bukkan fel. Az első 50 általános iskola közé még bekerült a székelyudvarhelyi Orbán Balázs Általános Iskola (46. hely), a csíkszeredai József Attila Általános Iskola (47. hely) és a Nagy István Művészeti Szakközépiskola (48. hely).
A táblázatot tanulmányozva kiderül az is, hogy főleg a vidéki iskoláink állnak eléggé hátul a rangsorban, a legutolsó a Csinódi Általános Iskola, amely a 419. helyen szerepel.

Asztalos Ágnes

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb