Elkészült a korszerű vízház és derítőállomás

Közeleg az átadás

44

A helyszínen vette szemügyre Nagy Zoltán, Gyergyó­szent­mik­lós polgármestere és Len Emil alpolgármester a hamarosan átadásra kerülő új vízházat és szennyvíztisztítót. A városvezetők szerint az új berendezések – korszerű technológiát alkalmazva – minőségi szolgáltatást nyújtanak a gyergyószentmiklósi lakóknak.

Évtizednyi munka után, hamarosan beüzemelik az új szennyvíztisztítót Fotó: Nagy Levente

Mint ismeretes, új ivóvízkezelő, valamint szenny­víztisztító állomás épült Gyergyószentmiklóson, ezek mellett pedig több kilométernyi víz- és szennyvízvezetéket fektettek le. A beruházást még 2006-ban indították el.
A városvezetők a múlt heti terepszemlén elmondták: a kivitelező vállalta, hogy májusban elkezdődik az új rendszerek üzembe állítása, valamint a háztartások hálózatra való csatlakoztatását is elkezdik.
Nagy Zoltán polgármester közölte: a jelenlegihez képest jóval korszerűbb vízház és szennyvíztisztító szolgálja majd ki a gyer­gyó­szentmiklósiakat. Jelenleg a szennyvíz nagyon egyszerű tisztítási folyamaton megy át, háromórás kezelés után kerül a Marosba, s mivel minősége nem felel meg a mai környezetvédelmi elvárásoknak, a várost sokszor büntették emiatt.
– Az új szennyvíztisztító teljesen másképpen működik, az automatizált rendszer 24 napig kezeli a beérkezett szennyvizet, hogy az minden környezetvédelmi és vízvédelmi előírásnak megfeleljen – fogalmazott Nagy.
Hasonlóképpen a most is működő vízház is elavult már. A városvezető elmondása szerint a Békény-patakának vize egyszerű homokszűrés és vegyi tisztítás után jut a lakásokba. Az új víztisztító viszont a homokszűrés mellett aktív szénszűrőket és ultrahangos tisztítást is alkalmaz, így kiváló minőségű ivóvizet biztosít majd. A beruházás részeként 6 kilométernyi gerincvezeték mellett további 33 kilométernyi mellékvezetéket fektettek le, amelynek köszönhetően 1400 háztartásba jut el a vezetékes víz. A szennyvízhálózatot ugyanakkor 16 kilométerrel bővítették, ennek 660 család örülhet.
A polgármester megjegyezte, mind az új vízház, mind a derítőállomás automatizált rendszerei villamos energiával működnek majd, emiatt a fenntartás költségesebb lesz, mint korábban, viszont az új vezetékeknek köszönhetően a városvezetés a veszteségek csökkenését reméli, ugyanis jelenleg 50 százalékos veszteséggel működik az ivóvízhálózat.
A tervek szerint hat hónapot vesz majd igénybe az új rendszerek tesztelése és beállítása, a háztartásokat pedig a következő két évben csatlakoztatják az új hálózatra.
A több mint tíz éve elkezdett beruházás összértéke 7 millió euró, az önrész 1,5 millió euró.

Nagy Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.