Elkészült a gyergyóditrói petíció: Kilenc követeléssel fordulnak a pékség tulajdonosa felé

55

Több mint 2100 helyi lakos írta alá azt a petíciót Gyer­gyó­dit­ró­ban, amelynek megfogalmazásáról a február elsejei falugyűlésen döntöttek a jelenlévők. A nyílt levelet a Ditrói Pékség tulajdonosához, a helyi tanácshoz és a község polgármesteréhez címezték, benne az aláírók követelései­vel. A petíció lapzártánkig nem jutott el a pékség vezetőségéhez.

Nem csitulnak az indulatok a Srí Lanka-i vendégmunkásokat alkalmazó pékség körül        Fotó: MTI, Veres Nándor

Azt szeretnénk, ha a megfogalmazottak erkölcsi súlyát Köllő Csaba pékségtulajdonos megértené, figyelembe venné, és nemcsak ő, hanem a környék többi munkaadója is, hiszen a falunak több mint fele aláírta azt – mondta lapunk érdeklődésére Biró Ká­roly segédlelkész a petíció kapcsán. Hozzátette: házról házra járva juttatták el a nyílt levelet az emberekhez, a szűkös határidő miatt megtörténhet, hogy nem sikerült mindenkinek aláírnia, aki szerette volna, ennek ellenére is magas az aláírók száma. Olyan személy is volt, aki nem kívánta aláírni a levelet, tisztelettel elfogadtuk azt is – nyilatkozta.
A beadványt tegnap délelőtt a ditrói polgármesteri hivatalban a község polgármesterének adta át az aláírásgyűjtők egy része Biró Károly segédlelkész kíséretében. A káplán elmondása szerint ígéretet tett Jakubinyi György érseknek, hogy a nyílt levél kézbesítése után többé nem foglalkozik ezzel a kérdéssel, ehhez az ígérethez tartja magát a továbbiakban.
A több példányban megírt petíciót Puskás Elemér polgármester vette át, vállalása szerint továbbítani fogja azt a tulajdonos felé, a dokumentum tartalmát nem kívánta elemezni.
A Hargita Népe szerkesztőségébe eljuttatott, román nyelven is megfogalmazott nyílt levél a Ditrói Pékség vezetőségén kívül a helyi tanácsnak és a polgármesternek is szól: megfogalmazói elsőként a pékség által elkövetett szabálytalanságokat sorolták – amelyek panaszok formájában a falugyűlésen is elhangzottak –, mellékelve a Munkatörvénykönyv vonatkozó cikkelyszámait is. A követeléseket kilenc pontban fogalmazták meg, melyek közé a falu lakosságától és a segédlelkésztől való nyilvános bocsánatkérést, egy szakszervezet létrehozásának támogatását is belefoglalták. Ugyanakkor elvárás a cégtulajdonos felé, hogy visszamenőleg öt évre kártalanítsa az arra jogosult munkavállalókat és tartsa be munkáltatói kötelezettségeit.
Az utolsó három pontban a petíció a vendégmunkásokra is kitér: a megfogalmazás szerint a cégtől kérik, hogy a helyi tanácstestület előtt mutassa be a vendégmunkások személyes okmányait, törvényben szabályozott egészségügyi vizsgálati lapjukat, valamint a szakmai végzettségüket igazoló dokumentumokat. „Ne foglalkoztasson idegen munkaerőt mindaddig, ameddig Gyergyóditró község lakosságának munkanélküliek száma meghaladja a két százalékot, ezáltal megelőzve a fiatalok elvándorlását” – áll a nyílt levél utolsó pontjában.
Köllő Csabát, a Ditrói Pékség tulajdonosát telefonon kerestük meg, elmondása szerint nem kaptak kézhez nyílt levelet, sem semmilyen értesítést ezzel kapcsolatban. Kérdésünkre, miszerint a napokban érkezett újabb vendégmunkás után érkezik-e még külföldi munkaerő, elmondta: nem provokáció volt részükről, hogy éppen az állítólagos aláírásgyűjtéssel esett egybe a harmadik vendégmunkás érkezése. A munkás alkalmazását illetően már régóta szerződést kötöttek, ehhez kell tartaniuk magukat – nyilatkozta, hozzátéve: az utóbbi hetekben egyetlen helyi szakember vagy segédmunkás sem jelentkezett a pékségnél.

Boncina-Székely Szidónia

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek