Elkészült a Forma–1-es vb újabb versenynaptár-tervezete

Előbb halasztották, majd törölték a Francia Nagydíjat

15

Meggondolták magukat a Forma–1-es Francia Nagydíj szervezői, miután hétfőn délelőtt bejelentették, hogy elhalasztják a június végére kiírt versenyüket, tegnap úgy döntöttek, törlik az eseményt. A Nemzetközi Automobilé Szövetség a törlést követően a sorozat jogtulajdonosával egyeztetve egy versenynaptár-tervezetet mutatott be, amely szerint júliusban elkezdődik végre a 2020-as Forma–1-es világhbajnokság.

Július 5-én az Osztrák Nagydíjjal indulhat, decemberben Abu-Dzabiban érhet véget a szezon

Előbb halasztottak, majd végérvényesen törölték a 2020-as Forma–1-es Francia Nagydíjat a verseny szervezői, utóbbi döntésre viszont nem számított sem a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA), sem pedig a sorozatot szervező Liberty Media. Mint tegnapi lapszámunkban megírtuk, a koronavírus-járvány miatt bevezetett kormányzati intézkedések eredményeképpen az eredetileg június 28-ra kiírt Forma–1-es Francia Nagydíjat a szervezők nem tudják megrendezni, ezért egy későbbi időpontra halasztják azt. A szervezők azt írták közleményükben, hogy „máris 2021 nyarára fordítják a figyelmüket, hogy egy minden korábbinál látványosabb eseménnyel üdvözöljék a jövőre visszatérőket Le Castellet-ben”. Tegnap viszont úgy döntöttek a francia szervezők, hogy törlik az idei futamot.
Az idei Forma–1-es világbajnokságban eddig tíz versenyt halasztottak vagy töröltek, az Ausztrál Nagydíjat annak rajtja előtt futják le, és valószínűleg már nem is tervezik a későbbi pótlását. Franciaországon kívül a másik már biztosan elmaradó verseny a Monacói Nagydíj lesz. Bahrein, Vietnam, Kína, Hollandia, Spanyolország, Azerbajdzsán és Kanada eközben egy új időpontra vár a módosított programban.
Chase Carey, a Forma–1-et működtető Liberty Media vezetője megerősítette, a július 5-i Osztrák Nagydíjjal tervezik elkezdeni a 2020-as bajnokságot, és a kontinensen maradna a mezőny a nyár folyamán. „A célunk, hogy júliusban, augusztusban és szeptember elején Európában versenyezzünk, szeptemberben, októberben és novemberben Eurázsiában, Ázsiában és Amerikában kellene futamokat tartani, majd a szezont decemberben a Perzsa-öbölnél zárnánk a Bahreini és az Abu-Dzabi Nagydíjjal. Ezzel tizenöt-tizennyolc versenyt teljesítenénk az idén” – nyilatkozta Carey. Hozzátette, a szezon elején arra számítanak, hogy zárt kapus versenyek lesznek, de remélik, hogy az idény előrehaladtával a nézők is részesei lehetnek a futamoknak.
A FIA és a Liberty Media a franciák visszalépését követően megint nehéz helyzetbe került, hiszen egy újabb naptártervezetet kell készítsenek. Chase Carey azt mondta, több változat is van a futamok időpontjára, és reményét fejezte ki, hogy más szervező nem dönt újabb halasztásról vagy törlésről. „Amilyen gyorsan csak lehet, közzétesszük a 2020-as versenynaptárt. Természetesen újabb egyeztetések várnak ránk, azt viszont elmondhatom, hogy az egészség és a biztonság továbbra is elsőbbséget élvez, és csakis akkor vágunk bele a szezonba, ha már biztosak vagyunk a bevezetett intézkedéseink megbízhatóságában, melyekkel kiiktathatjuk az egészségügyi kockázatokat” – tette hozzá Carey.

HN-összeállítás

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.