Elkerülnék az önbíráskodást

A megelőzésre figyelnek

476

Egy hét alatt két, romákhoz köthető összetűzés volt Gyer­gyószentmiklóson, az esetek kapcsán több személyt letartóztattak. A városvezetés szeretné megelőzni, hogy a lakosok vegyék kézbe a probléma megoldását, a közhangulat csitítására gyakoribb járőrözést kértek a rendőröktől, s megbeszélésre hívták a romák képviselőit, valamint a rendőrség, csendőrség vezetőit.

Rendőri jelenlét a téglagyári telepen. Elővigyázatosság Fotó: Nagy Levente / archív

Múlt kedden két társaság verekedett össze Gyergyó­szentmikló­son, egy helybéli és egy gyergyó­tekerőpataki roma család között adódott nézeteltérés, minek nyomán négy személyt állított elő a rendőrség. Az elmúlt hétvégén pedig szintén romákat ért tetten a helyi rendőrség, amint füvet próbáltak lopni egy helyi gazda kaszálójáról, s az igazoltatás komoly összetűzésbe torkollt, amelyben egy helyi rendőr megsérült.
Len Emil alpolgármester azt mondta, tudomása szerint több gyanúsítottat letartóztattak az eset kapcsán s még további néhány személyt köröz a rendőrség.
– Az ilyen esetek további súlyos problémákat szülhetnek, s meg akarjuk akadályozni, hogy ismét elfajuljon a helyzet – mondta Len, utalva arra a tavalyi esetre, amikor romák házát gyújtották fel a Tölgymező utcában.
Gyakrabban járőröznek a helyi és állami rendőrök, a városvezetés pedig többször hívja megbeszélésre a roma közösség képviselőit. Jövő héten azt tervezik, hogy a romák képviselőjével, valamint a rendőrség és csendőrség vezetőivel ülnek majd egy asztalhoz.
Az alpolgármester arról biztosította a városlakókat, hogy a rendfenntartó hatóságokkal együtt azon dolgoznak, hogy hasonló esetekre ne kerülhessen sor.

Nagy Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.