Elkerülnék a parttalan vitákat, de máris belefutottak néhányba

115

Napközije is lesz a Baczka­ma­darasi Kis Gergely Református Kollégiumnak. Miközben tavaly az ésszerűségre hivatkozva összevontak néhány városi napközi otthont, egy évre rá máris módosítanak a felálláson. Egész birodalmat épít ki a városközpontban az önkormányzat segítségével a „Refi”, a jövő tanévtől a Bethlen Gábor utcai napközi apróságaival kockázatmentesen és hosszú távra biztosíthatja magának az iskolai utánpótlást.

Hosszú ülés, sok vitával. Teszik-veszik a napirendi pontokat

Bár az év első tanácsülésének vezetője a parttalan viták mellőzését kívánta az új esztendőre, ezt már a tegnap sem sikerült betartani. A csörték ellenére vontatott, hosszú ülésen rágták át magukat a tanácsosok, de közben azért sikerült dönteniük többek között néhány beruházás előkészítéséről, hőszigetelési pályázatokról, a taxis viteldíjak emeléséről is.

Erősítik a református vonalat
Mindjárt az ülés elején kiderült, hogy több mint 10 millió lej maradt többletként a város kasszájában, ezt fejlesztésekre költik el idén – szavazta meg a testület. Újabb változást léptetnek életbe az oktatási intézmények hálózatában: ezelőtt egy évvel a Napsugár Napközi Otthon a Villanytelepi Napközi Otthon fennhatósága alá került, most fordított egyet ezen a városvezetés, és a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégiumhoz rendeli a Bethlen Gábor utcai intézményt. Orbán Árpád alpolgármester szerint ezzel erősítik a református vonalat, miközben azt taglalták, hogy a „Refinek” a jövő tanévtől már az egyetem előtti oktatás minden szintje meglesz.
Az RMDSZ-frakció nem ájult el az újdonságtól, szerintük veszélyes lehet, hogy több napközi otthont is a 200-as gyermeklétszám alatt hagy a városvezetés, így bármikor akár meg is szüntethetik azokat. Jakab Attila városmenedzser szerint 160 ez az érték. Még egy kicsit vitáztak az újabb egyesítésen, végül a szövetség képviselői nem támogatták az indítványt, de a koalíciós többség megszavazta.

Vízről, fáról, villanyról
Tegnap kellett rábólintani az Aqua Nova Hargita Kft.-vel kötött közszolgáltatási szerződés felbontására. A téma bemutatása közben elhangzott, hogy még 90 napig a régi szolgáltató adja a vizet. Mint ismert, Székelyudvarhely is a Harvíz Rt. szolgáltatóhoz csatlakozik.
Összecsaptak a vélemények az erdők fölött is, a vita tárgyát a közel 1500 hektárnyi városi tulajdonban lévő erdő felügyelete képezte, amit eddig a Romsilva Országos Erdőgazdálkodási Vállalat látott el. Az RMDSZ-frakció hosszú távon a Zetelaki Magánerdészettel való kapcsolatot látná üdvösnek, végül és egyelőre – az ő tartózkodásukkal – a Romsilvával való szerződéshosszabbítást fogadták el.
Évek óta gondot jelent a frissen beépült Szászok tábora városrésznek a villamos hálózatra való csatlakozása. Kiderült, hogy az áramszolgáltató a beruházásnak mindössze 20 százalékát állja, a többit a városnak kell előteremtenie. A társfinanszírozás 921 ezer lejt jelent, a tanácsosok rábólintottak.
Bővítenék a víz- és csatornahálózatot a Medence és a Holló utcában, a tervekkel is egyetértett a tanács, akárcsak azzal az 1,45 millió értékű beruházással, amelynek során folytatják a Haberstumpf-villa, azaz a Haáz Rezső Múzeum körüli teleknek a további rendezését, szépítését.
Ismét terítékre került a jégpálya befödése, amely egy 30 x 60 méteres fémszerkezetes sátrat jelentene, minden szükséges berendezéssel, felszereléssel. A beruházás összértéke mintegy 4 millió lejre rúg, ezt lépésről lépésre tudná megvalósítani a város. Az önkormányzati testület ezúttal a megvalósíthatósági tanulmányt szavazta meg.
A másik nagy projekt, amelyre pénzt is kapott a kormánytól Székelyudvarhely, az a Szejkefürdő víz- és csatornahálózatának építése. Menet közben viszont kiderült, hogy a terveken módosítani kell, ami pluszköltséggel járt, ezt pedig saját zsebből kell kifizetni. Jóváhagyták a tanácsosok a 900 ezer lejnyi összeg kifizetését, és tavasszal kezdődhet is a munka.

Tűzoltás a piacon?
A piac adta a következő okot a frakciók közti vitára. A városvezetés a jelenlegi „balkáni” állapotokon javítana ideiglenes megoldással. A fémasztalok fölött mindenféle ernyőkkel kénytelenek árnyékot nyerni az árusok, ezért az asztalok fölötti tetőrendszert tennék rendbe több mint 500 ezer lejből. Az RMDSZ-frakció szerint ez kidobott pénz, szerintük a piacot teljesen újra kellene építeni, mert ami most van, az sem az árusoknak, sem a vásárlóknak nem jó. Van is látványtervük Köllő Miklós műépítésztől, ők ezen a vonalon mennének tovább. A koalíciósok szerint ehhez jóval több pénz kellene, mint amennyi van, ugyanakkor a terv a Nagy-Küküllő árvízvédelmi zónáját is érinti, ami viszont gondot jelent. Hangsúlyozták, hogy egyelőre csak jobbításra van keret. „Tűzoltás” – jegyezte meg Derzsi László RMDSZ-es tanácsos, miközben frakciója ezt a határozattervezetet sem támogatta, a többségiek viszont megszavazták.
Terítékre került a tömbházak hőszigetelése is. Eddig négy lakótömb rehabilitációjára pályázott a város a Regionális Operatív Programban, ezek közül csak egy nyert. Most újból leadják a másik három tömbházra a kérelmet, és még egy, a Függetlenség utca 1–3. számú panelház dokumentációja is elkészült.
A taxisok tavalyi beadványára reagálva megszavazta a viteldíj emelését a tanács, így az eddigi 2,30 lej helyett 2,49 lejt kell fizetni a nappali kilométerekért, éjszaka 30 százalékkal magasabb az összeg. Cserébe a sofőröknek elsősegélynyújtásból és városismeretből kellett vizsgázniuk, továbbá biztosítaniuk kell éjszaka is meghatározott számú autó jelenlétét a városban. Nyomatékosan felhívták a tanácsosok a városlakók figyelmét, hogy ha nem indítja el a sofőr a taxiórát, és nem ad nyugtát, nem kötelesek kifizetni a viteldíjat.

Asztalos Ágnes

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.