Elkapkodták az állattenyésztők, ráérősek a növénytermesztők

4.1-es farmfejlesztési támogatás

117

Hat nap alatt elfogyott 4.1-es intézkedés keretében a hegyvidéki állattenyésztő farmok fejlesztésére kínált 54 millió eurós támogatási keretösszeg. A hegyvidéki növénytermesztő gazdaságok számára elkülönített 26 millió euróra viszont még egyetlen pályázat sem érkezett.

Burgonyabetakarítás Alcsíkon. Egyelőre nem tolonganak pályázataikkal a növénytermesztő gazdák Fotó: Domján Levente

Alighogy megnyitották, a beérkezett pályázatok révén, máris napok alatt elfogyott az Országos Vidékfejlesztési Program (PNDR) 4.1-es, farmfejlesztési intézkedésének hegyvidéki állattenyésztési szegmensére szánt fejlesztési pénzkeret.

Kész tervekkel, azonnal pályáztak
A hegyvidéki állattenyésztési farmok modernizálására kínált 54 millió eurós támogatási keretösszeget a szeptember 3-i kiírástól eltel hat nap alatt másfélszeresen túligényelték a gazdák: a vissza nem térítendő uniós támogatást 56 pályázó több mint 81 millió eurónyi fejlesztési tervre kérte – derül ki a pályázatokat fogadó és elbíráló Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökség (AFIR) tegnapi adataiból. A hegyvidékiekéhez hasonlóan rövid idő alatt kiürült a 4.1-es intézkedés állattenyésztő farmok számára országosan kínált fejlesztési keretösszeg is, amire viszont csak a sík- és dombvidéki övezetekben tevékenykedő állattartók jelentkezhettek. A rendelkezésre álló 111 millió eurónyi uniós finanszírozásra öt nap leforgása alatt 268 pályázatot nyújtottak be a farmerek, a projektekben igényelt támogatás összértéke pedig meghaladja a 435 millió eurót, azaz az alintézkedésre szánt keretösszeg négyszeresét. A szeptemberben benyújtott pályázatok minőségi pontszámhatár-követelménye egyébként mind a hegyvidéki, mind pedig a sík- és dombvidéki állattenyésztőknek szóló kiírások esetébe 50 pont volt: a két alintézkedés pályázati kapuit pedig – a finanszírozási források kimerülése miatt – máris bezárta az ügynökség.

Túl magasra tették szeptemberben a lécet?
A hegyvidéki övezetben gazdálkodó növénytermesztőknek szánt 26 millió euróra ellenben tegnapig egyetlen pályázat sem érkezett, ami mindenképp meglepetésnek számít. A látszólagos érdektelenségnek valószínűleg a kezdeti magas minőségi pontszámhatár az oka: azok a gazdálkodók ugyanis, akik a kiírás első hónapjában üzleti terveikkel nem teljesítették a minőségi küszöbértékként megszabott 90 pontot, szeptemberben még nem nyújthatták be pályamunkáikat. A projektek elbírálásához kellő minőségi pontszámhatár októberben azonban már 85 pontra csökken, míg novemberben 80 pont, decemberben 75 pont, februárban pedig már 65 pont elérése is elegendőnek bizonyulhat a pályázat támogathatóságához. Amennyiben a hegyvidéki növénytermesztők támogatási keretösszege időközben nem fogy el, a farmfejlesztési intézkedésre pályázó gazdák üzleti tervei március folyamán, azaz a kiírás utolsó hónapjában akár már a minimálisan megkövetelt 25 ponttal is finanszírozást nyerhetnek.

Az utolsó eurókat kínálják a családi gazdaságoknak
Az AFIR honlapján közzétett kimutatás alapján maradtak még lekötésre váró összegek – legalábbis a túligénylési tűréshatár-számítások szerint – a 4.1-es intézkedés családi farmoknak és kis gazdaságoknak szóló kiírásán is: az itt kínált 59 millió euróra tegnapig 162 pályázó több mint 80 millió eurós támogatási igénnyel nyújtotta be fejlesztési terveit. Az AFIR ezen alintézkedés keretében még 8,1 millió euróra fogadja a bővíteni, modernizálni kívánó kis- és családi gazdaságok pályázati anyagait. A szeptemberben beérkezett pályázatok elbírálásához megkövetelt küszöbérték 80 pontról indult, októberben pedig már a 75 pontot teljesítő projektek is jó eséllyel finanszírozást nyerhetnek. A minőségi pontszámhatár a következő hónapokban pedig további 5 ponttal csökken, de a finanszírozási keretösszeg addigra nagy valószínűséggel kimerül.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek